Femeie puternica sau Printesa neajutorata?

poza_livia_8_1.jpgFemeie puternică sau Prințesă neajutorată?
by Psihoterapeut Livia Băețica

De-a lungul timpului percepția despre a fi femeie sau bărbat s-a schimbat și puțini dintre noi se mai supun rolurilor tradiționale. Aceste schimbări aduc nedumerire și nesiguranță datorită lipsei unui reper clar, dar și libertatea de a fi tu însuți.

Vedem că tot mai multe femei își doresc să fie puternice. Și nu vorbesc de feministele convinse și agresive, care urăsc bărbații și care, dorind egalitate cu bărbații, au devenit masculine. Mă refer la femeile independente, pline de energie, care au învățat să se bazeze pe ele însele și nu așteaptă un bărbat care să vină să le salveze, deoarece și-au descoperit puterea interioară. Acestea își pot susține punctul de vedere, setează și ating obiective, își câștigă singură banii, își dezvoltă personalitatea și își modelează viața.

Aceste femei puternice nu urăsc bărbații, ci chiar tânjesc să aibă alături un bărbat iubitor. Visează la întâlniri romantice, la gesturi tandre, la contopire în numele iubirii. Adânc, în sufletul lor se află și o latură sensibilă, au capacitatea de a iubi și a lupta pentru iubire.

Însă în momentul în care se îndrăgostesc devin vulnerabile, uneori sunt rănite, alteori se sperie și fug de bărbatul care inițial le-a trezit interesul. Aleg bărbați puternici, dar indisponibili, iar pe colegul de treabă și necomplicat nici nu-l observă. Pare de neînțeles cum aceste femei inteligente și de succes în alte domenii ale vieții lor pot face alegeri atât de nefericite în viața amoroasă.

În această privință ceva lumină aduc teoriile lui Jung despre umbră și arhetipurile inconștiente. Indiferent de ce afișează la suprafață, în orice femeie există un arhetip feminin și unul masculin, iar acestea pot fi foarte „tradiționale”. Aceste imagini din inconștientul colectiv sunt perpetuate inclusiv prin intermediul basmelor pe care copiii le aud de mici, când psihicul lor este atât de receptiv și absoarbe ca un burete orice imagine.

Astfel, în povești prințesele sunt gingașe, frumoase și neajutorate, întotdeauna găsindu-se un prinț viteaz sau un cavaler călare pe cal alb care le salvează de zmeu sau de altă nenorocire. Așadar sunt șanse maxime ca în inconștientul fiecărei femei să se afle o Prințesă neajutorată care să iasă la iveală când întâlnește un bărbat care îi întruchipează arhetipul masculin și de care se îndrăgostește.

Dacă ești o femeie puternică s-ar putea să nu îți placă această perspectivă. Cum ceea ce respingi și nu acepți la tine devine și mai puternic și îți controlează comportamentul, o idee bună ar fi să te accepți cu toate părțile tale, conștiente sau inconștiente, să faci pace cu ele. Experimentează conștient această parte din tine, sensibilă, alintată, permite să fii protejată și îți vei recuceri propria feminitate!

Cu drag,

Livia Băețica

Psihoterapeut de familie şi cuplu

http://www.gammainstitute.ro/ro/sanatate/servicii-psihologie

Tags

psiholog
femeie
barbat
roluri
schimbare
egalitate
romantic
tandru
iubire
vulnerabil

Adaugă comentariu nou