Fii prezent in viata ta!

400.jpgFii prezent în viața ta!

by psihoterapeut în supervizare Raluca Ferchiu

Pentru majoritatea tinerilor, viața independentă, împreună cu plecarea de acasă, este o decizie ce implică un întreg proces, fără a putea spune de unde începe și când se încheie. E o tranziție și, de aceea, avem senzația că din copiii care își doreau să se transforme mai repede în adulți, ajungem direct la maturitate, când ”trebuie” să înfruntăm tot felul de responsabilități pe care nu ni le dorim. Ceea ce trecem cu vederea este perioada dintre aceste două etape, și anume tinerețea, când avem oportunitatea de a ne descoperi și de a ne modela pe noi înșine în funcție de cine și cum ne dorim să fim.

Din păcate, de multe ori, viața ne ia prin surprindere și uităm să mai fim prezenți în viața noastră, să derulăm scenele în ”slow motion”  pentru a ne bucura de clipele frumoase, dar și pentru a le analiza și a învăța din valul de schimbări ce ne ia prin surprindere. Iar atunci când, ca adulți, pierdem caracteristicile minții și a sufletului nostru din tinerețe, când ne oprim din cultivarea puterii de a căuta noul, de a ne implica social, de a trăi cu intensitate emoțională și de a explora creativ, viața poate deveni plictisitoare, izolantă, neinteresantă și monotonă. Cine ar alege să trăiască astfel? Cel mai probabil, nimeni.

De aceea, a ne explora tinerețea, a ne descoperi de la interior la exterior, ne ajută atunci când suntem tineri să nu ne mulțumim cu ce ne vine de-a gata, fie de la părinți, fie de la societate în general, ci să ne construim pas cu pas pe noi înșine. Și din momentul în care hotărâm că vrem să ne explorăm, cea mai importantă abilitate este aceea de a fi prezenți în viața noastră de acum. Pentru că, doar în acest mod, vom putea fi atenți la ceea ce facem și la felul în care întreprindem acțiuni pentru a ne atinge obiectivele. Iar obiectivul de a ne construim noi viața pe care ne-o dorim necesită, din plin, prezentă și curaj; curajul de a ne arunca în schimbări. Dar dacă ne gândim mai bine, schimbarea vine oricum, pentru lumea e în mișcare, evoluează continuu, iar pe măsură ce aceste schimbări ne învăluie, timpul trece. Și oare de ce ne-am lăsa duși în schimbările altora, când le-am putea face chiar noi?

Resurse pentru asta avem din plin: tinerețe, entuziasm, viziune, creativitate, pasiune, curaj și mai ales, dorința de a nu ne mulțumi cu puțin, ci de a dori să fi fericiți. Vă invit cu drag să vedem cum ne folosim tinerețea pentru a evolua continuu și pentru a nu ne lăsa duși în schimbări și decizii ce nu ne aparțin.

De la psihoterapeut în supervizare Raluca Ferchiu

Gamma Clinic Psychology by Gamma Institute

Tags

Servicii psihologice
adolescenti
cursuri
grup
tineri
schimbare

Adaugă comentariu nou