Ghid practic - legatura minte - emotii (3)

Originea emotiilor noastre

[[{"type":"media", "view_mode":"media_large", "fid":"278", "attributes":{"class":"media-image size-medium wp-image-653 alignright", "typeof":"foaf:Image", "style":"float: left; margin-right: 10px;", "width":"300", "height":"202", "alt":"suflete-amortite-ninge"}}]]Ce ne cauzeaza emotiile? De unde vin acestea? Emotiile puternice i-au facut capabili pe stramosii nostri preistorici sa supravietuiasca intr-o lume gen “mananca sau esti mancat.” Aceleasi emotii si centrii nervosi corespunzatori au fost transmise catre noi de numeroase generatii incoace. Inca traim aceste emotii primitive, desi nu mai avem in vietile noastre tigri dinti-sabie.

Nivelurile inalte de tensiune, alerta, anxietate si agresivitate, precum si un raspuns instant de tipul “lupta sau fugi” i-au ajutat pe stramosii nostri sa le supravietuiasca tigrilor dinti - sabie si altor pericole fizice. Dar, in lumea noastra moderna, fara lupte pe viata si moarte in viata de zi cu zi, aceste emotii puternice pot cauza probleme in a ne adapta la cerintele vietii acutale si la a relationa usor cu ceilalti.

Centrii primitivi specifici din creierele noastre influenteaza marcant emotiile noastre. Totusi, faptul ca uzam de limbaj si de centrii nervosi superiori poate avea o influenta mare si poate diminua influenta centrilor nervosi mai primitivi. Influentele principale asupra emotiilor si comportamentului sunt gandirea, evaluarile pe care noi le facem evenimentelor si afirmatiile din cadrul monologului nostru interior.

Mostenirea dvs. genetica particulara va influenteaza, totusi, tendinta de a fi calm sau excitabil, insa doar intr-un grad redus. Experientele din copilarie si suportul emotional primit din partea persoanelor apropiate va pot ajuta sa va influentati echilibrul emotional. Diverse conditii fizice (boala, lipsa somnului, hrana insuficienta) va pot predispune la a va supara usor. Totusi, pentru majoritatea dintre noi, acesti factori nu ne determina in mod semnificativ nivelul de satisfactie sau scaparea de anxietate, furie sau depresie.

Emotiile noastre sunt intr-un grad ridicat, dar nu exclusiv, controlate de credintele noastre, de modul cum gandim in legatura cu problemele si de monologurile noastre interioare. Daca anumite stari fizice si probleme medicale ne predispun sa traim emotii negative neplacute, e nevoie sa apelam la ajutor medical pentru problemele medicale care pot fi schimbate. De asemenea, invatati si practicati metodele prezentate in SOS. Patternurile noastre irationale de gandire sunt ca niste obiceiuri proaste; ambele sunt auto-sabotate si dificil de schimbat.

Ne pot deteriora emotiile sanatate?

Da! Este acceptat unanim de catre medici, psihiatri si psihologi ca evenimentele stresante, stresul emotional si evaluarile referitoare la evenimentele neplacute ne afecteaza in mod profund sanatate ( Gatchel si Blanchard, 1993; American Psychiatric Association, 1994). Factorii psihologici pot initia sau intensifica deteriorarile fizice ale propriului corp. Deteriorarile pot fi temporare sau permanente. Totusi, exista multe relatii despre persoane care s-au recuperat din anumite tipuri de boli serioase prin modificarea perspectivei mentale si a starii emotionale.

Ceea ce este stresant pentru o pesoane poate sa nu fie stresant pentru o alta. Dupa cum vom vedea in capitolul urmator, interpretarile si evaluarile pe care le facem evenimentelor neplacute vor determina, in primul rand, cat de suparatoare din punct de vedere emotional sunt acele evenimente.

Cum poate stresul nostru emotional sa dauneze corpului? Stresul emotional poate determina cresterea tensiunii musculare care duce la crasnirea dintilor, migrene determinate de tensiune si alte tipuri de dureri musculare. Spasmele vaselor de sange din creier pot cauza dureri de cap.

Furia si frica determina eliberarea unor substante in sange care cresc sansele de formare a cheagurilor de sange. Primirea unor vesti rele ne poate ridica tensiunea arteriala la niveluri periculoase. Tensiunea arteriala ridicata  si sangele care se coaguleaza rapid i-a ajutat pe stramosii nostri preistorici sa supravietuiasca intalnirii cu tigrii dinti-sabie. Totusi, in lumea moderna sedentara, tensiunea arteriala ridicata si inchegarea rapida a sangelui ne pun in pericol sanatatea. Procesele fizice, care odata i-au ajutat pe stramosii nostri sa supravietuiasca, ne pot ucide zi.

Tumultul emotional ne poate ataca sistemul imunitar, cauzandu-ne suferinte virale sau infectii bacteriene. Stresul poate cauza schimbari in cavitatile nasului, laringelui, sinusurilor si plamanilor, ducand astfel la infectii frecvente sau cornice. Si cateva tipuri de boli de piele si de pierdere a parului au cauze psihologice.

Intelegerea si gestionarea slaba a propriilor emotii ne poate submina satisfactia, relatiile si scopurile, precum si sa ne deterioram sanatatea. Utilizati SOS pentru a va ajuta sa va gestionati emotiile si viata!

SOS Ajutor pentru emotii - Managementul anxietatii, furiei si depresiei, Lynn Clark

De la Diana Ciubotaru, psihologul din Iasi

Tags

afirmatii
ajutor-medical
anxietate
auto-sabotare
boala
calm
centri-nervosi
centrii-primitivi
cerintele-vietii
comportament
credinte
creierul-nostru
cum-gandim
depresie
diana-ciubotaru
dificil-de-schimbat
diverse-conditii-fizice
echilibru-emotional
emotii-negative
emotii-primitive
emotii-puternice
evenimente
excitabil
experiente-din-copilarie
furie
gandire
generatii
hrana-insuficienta
influente-principale
limbaj
lipsa-somnului
lupta-sau-fugi
monolog-interior
mostenirea-genetica
niveluri-inalte-de-tensiune
obiceiuri-proaste
patternuri-irationale-de-gandire
probleme-medicale
psiholog-iasi
satisfactie
stramosii-nostri-preistorici
suparare
suport-emotional
viata-de-zi-cu-zi
viata-si-moarte

Adaugă comentariu nou