Gratia divina

 gratia divinaGrația divină se face cunoscută prin rugăciune, prin faptul că-ți oferă o senzație de pace la care nu poți ajunge dacă îți spui: a€œrelaxeaza-te”. Pentru a cunoaște grația direct și pe deplin, trebuie să-ți îndrepți atenția spre interior. 
 Gândiți-va, de exemplu, la natură bucuriei. A spune cuiva care este trist, să-și a€œimagineze că e bucuros”, este că și cum i-ai spune cuiva care vorbește numai engleză, să înceapă dintr-o data să vorbească hindusa. Ce anume ar trebui această persoană să-și închipuie, când încearcă să a€œsimta” bucuria? Poezia? Apusuri de soare în Malibu? Momentul când este copleșit de cadouri de ziua ei? Oare această este semnificația bucuriei? Dacă îți lipsește experiență bucuriei, atunci a încerca să ți-o imaginezi până numeri la trei, sau că exercițiu terapeutic, este absurd. Nu se poate. Bucuria este un har divin, pe care trebuie să-l trăiești în contextul vieții tale. 

Bineînțeles că ai trăit întotdeauna în câmpul harurilor divine, dar cel mai probabil, nu ți-ai dat seamă că apelezi la ele, atât de des. Harurile precum bunătate, compasiune, răbdare și înțelepciune, apăr tot timpul în interacțiunile noastre cu ceilalți, dar se exprimă rareori la potențial maxim. Aceste haruri se manifestă în viețile noastre sub formă celor mai rafinate caracteristici de personalitate. Dar, în ciudă faptului că oamenii cred că aceste trăsături sunt cele mai atrăgătoare, ele sunt de fapt un aspect diluat al esenței pure, a grației divine. 
  
 Este similar cu diluarea unui parfum pentru a-l transformă în apa de colonie: aromă este asemănătoare, dar mai puțin intensă. A-i dărui un parfum scump unei fețe prea mici pentru a înțelege valoarea uleiului pur de trandafir, conținut într-o sticluța, de exemplu, reprezintă o eroare de judecată, pentru că ea nu a învățat încă să aprecieze tot ceea ce presupune achiziția și prepararea acestui ulei. Nu e vorba că nu vrei că ea să aibă o astfel de comoară, dar cel mai în vârstă și cel mai înțelept păstrează comoară, până când copilul crește. Apoi, cu mare plăcere, îi oferă în dar sticluța cu parfum pur, pe care o poate aprecia și folosi în mod corespunzător. Pentru a se obține acea cantitate mică de parfum, trebuie presate petale de trandafir conținute într-o mie de coșuri a€“ atât este de prețioasă versiunea pură a acestui ulei. Fiecare sticluța de ulei pur de trandafir reprezintă secole de cunoaștere legată de cum se cultivă trandafirii, când să fie aleși cei potriviți, cum să se rupă petalele, astfel încât cantitatea infimă de ulei să nu se usuce, înainte că cele o mie de coșuri să fie umplute. 
  
 Nu poți să obții sau să comanzi o astfel de grație rafinată prin ritualurile gândirii, sau prin cunoaștere. Exact cum sticluța de parfum este păstrată până în momentul potrivit, a€œharul legat de calitatea parfumului” este un dar, o binecuvântare de o semnificație mistică profundă, care se trezește în voi. Nu poți a€œ cauta” grația divină; ea va caută pe voi. Grația iese la suprafața, în urmă lucrării voastre interioare și după vindecarea patimilor întunecate. Ea vine prin rugăciune și după ce descoperiți că va este mai bine în adevăr, decât în teamă. Grația divină vine pe măsură ce învățați să aveți încredere în ea, folosind-o că resursa principală, în gânduri și acțiuni. 
  
 I-am întrebat adesea pe participanții la seminariile mele: Când nu sunteți distrași de gândurile obișnuite, la ce aveți tendința să va gândiți în mod normal?”. Cei mai mulți răspund că gândurile lor se îndreaptă, în mod automat, către zone negative din mintea sau inima lor, cum ar fi stresul financiar, problemele din relații, crizele emoționale nerezolvate, problemele de sănătate sau de la servici. 
  

Gândurile celor mai mulți oameni se întorc în trecut. Și dacă totuși se îndreaptă spre viitor, există tendința că ei să-și facă griji pentru ceva ce nu s-a întâmplat încă. Nu-mi amintesc de nici o persoană care să-mi fi spus că se gândește la recunoștință, sau la un loc interior de pace. Societatea noastră este preocupată de ceea ce nu merge bine, de ceea ce doare și de ceea ce lipsește din viețile noastre a€“ nu de ce e bun și suficient. Nu a fost realizată nici o reclamă în care să li se spună oamenilor: €œProbabil că aveți deja mai mult decât suficient. Ce altceva va mai trebuie?” Decizia de a alunecă, conștient, spre un câmp al grației divine se opune unui curent puternic de furie, care consolidează permanent negativul din viețile noastre. 
  
 Din cauza faptului că acest curent este atât de puternic, alegerea de a rămâne în starea de grație trebuie întărită, iar și iar, până ce devine a două natură. Iar apoi, cea de-a două natură va prelua treptat controlul, iar grația divină va începe să se manifeste pe deplin. 
  
 Caroline Myss a€“ Sfidează Gravitația 
  
 De la Diana Ciubotaru a€“ psihologul din Iași 

Tags

psiholog diana ciubotaru
scoala de activare a sinelui
GAMMA
icscc
gratie
institut
alegere
consolidare
decizie

Adaugă comentariu nou