Implicatiile psihologice ale accidentelor rutiere

poza_0.jpgImplicațiile psihologice ale accidentelor rutiere
by psiholog clinician Luiza Brînză

Oricine a trecut prin experiența unui accident rutier cunoaște cât de copleșitor se manifestă, de la traumele fizice și cele psihice la demersurile legale. În foarte multe cazuri rareori este recunoscută paleta largă a efectelor dăunătoare stării de echilibru și de sănătate a părții vătămate. Victimelor și familiei ori persoanelor care au grijă de acestea le este recomandat să apeleze la sprijinul legal și la cel psihologic.

Atunci când victima este un copil lucrurile devin mult mai complexe prin prisma procedurilor de sprijin din punct de vedere medical, psihologic și legal, fiind implicată în demersuri întreaga familie.

 Evaluarea psihologică este un demers necesar și concludent în evidențierea  suferinței psihice a parții vătămate. Rolul psihologului este de a evalua și identifica simptomele traumatice prin metode specifice, de a evidenția dificultățile psihice care  împiedică funcționarea optimă a persoanei în viața de zi cu zi, acasă, la școală sau la locul de muncă, în societate, ca urmare a unui accident rutier.

Prin ce devine un accident rutier traumatic?

  1. Caracterul neașteptat, brusc
  2. Imposibilitatea de a-l preveni să se întâmple
  3. Neputința de a-l anticipa sau evita

Ce este trauma psihică și emoțională?

Trauma psihică și emoțională rezultă în urma unor evenimente  extreme de tip stresor care pun în alertă  întregul organism, dărâmă sentimentul de siguranță  și  te face neputincios în fața pericolului. Experiențele traumatice implică punerea în pericol a propriei siguranțe sau a propriei vieți. Un accident rutier poate avea un impact psihic puternic, chiar și în cazurile în care vătămarea fizică este minoră.  Acest fapt se explică prin trăirea emoțională subiectivă a evenimentului; cu cât impactul vătămării corporale crește, ducând la recuperări dificile și de durată, cu atât crește și trauma emoțională. 

Vom reveni în scurt timp cu cele mai frecvente simptome și un mic ghid de autoevaluare.

Cu drag,

Psiholog clinician autonom Luiza Brînză

Gamma Clinic Psychology  by Gamma Institute

http://gammainstitute.ro/ro/sanatate/servicii-psihologie

Tags

psiholog
psihoterapie
accident
trauma
efecte psihologice
copii
gamma clinic psychology
pericol
impact psihologic

Adaugă comentariu nou