Inteligența - între solitudine și seducție

articol_diana_m_0.jpgInteligența - între solitudine și seducție
by psih. Diana Muntean

A ajuns aproape o "blasfemie" să vorbești în zilele noastre direct și deschis despre inteligență, așa cum era tabu subiectul sexualității în epoca victoriană. Dacă ești o persoană inteligentă și apreciezi acest aspect, oamenii vor spune despre tine că nu ești modest, că ai fi arogant sau că ceilalți se pot simți jigniți - cum că implicit i-ai considera proști - raționament incorect din punct de vedere logic! Atunci ce să mai spunem despre cei care își afișează selfie-uri cu bicepși lucioși, antrenați, cu nurii la soare, machiaje, coafuri și rochii sofisticate, socializări la o berică (a se citi 10 halbe!), case opulente sau grădini somptuoase, pentru care au investit timp, bani și efort? Așa că haideți să recunoaștem sincer, fiecare avem atracțiile noastre personale: unii oameni sunt atrași de aspectul fizic sau tinerețe, alții preferă un melanj de calități, câțiva nu-și pot explica ce anume îi ghidează atunci când își aleg un partener sau prietenii. Dar sunt unii oameni pentru care inteligența este cea mai fermecătoare și seducătoare trăsătură umană. Desigur, regăsim situații în care o persoană inteligentă - dar lipsită de înțelepciune - ne "omoară neuronii" cu poveștile complexe, explicațiile și propriile pasiuni mai mult sau mai puțin tehnice. Albert Eistein definea măsurarea inteligenței ca o "abilitate de schimbare".

Inteligența poate fi seducătoare, dar poate fi însoțită de multă solitudine (a se diferenția de singurătate, solitudinea este o alegere voluntară). Persoanele foarte inteligente sunt și cele mai selective, unele dintre ele chiar au extrem de puțini prieteni. Psihologii evoluționiști de la Universitatea de Management din Singapore și Facultatea de Studii Politice și Economice din Londra au realizat un studiu de amploare pe 15.000 de subiecți adulți tineri. Concluzia lor a fost că, dacă marea majoritate a oamenilor declară un nivel perceput mai înalt de fericire dat de multitudinea și calitatea relațiilor sociale, cei mai inteligenți dintre ei fac excepție de la această regulă. Oamenii inteligenți au nevoie de solitudine pentru a-și antrena și folosi mintea ca pe o unealtă folositoare. Explicația are fundamente evoluționiste: oamenii foarte inteligenți au abilități care le permit adaptarea la mediul modern, ei nu au nevoie în aceeași măsură de alții pentru a supraviețui - așa cum aveau strămoșii noștri. Alte teorii explică această tendință prin diferența de aspirații: persoanele inteligente nu consideră esențial să își petreacă timpul socializând, ci să folosească timpul pentru atingerea scopurilor - considerat o resursă ce trebuie drămuită.

Farmecul emanat de o persoană inteligentă (care poate fi și seducătoare, în esență) atunci când ascultă, vorbește, explică, participă, energia emanată dintr-o curiozitate debordantă și ingenuă, intricată complex în abilitatea cu care construiește raționamente și găsește soluții pentru probleme diverse, varietatea de subiecte pe care o poate aborda din perspective inedite și fundamentate, curajul de a îndrăzni să caute și să dea răspunsuri prin simpla activare orientată și agilă a minții. Toate acestea, în loc de acceptarea rutinei, plictiselii, stărilor de fapt, daturilor anterioare, schimbarea rutelor zilnice, de dragul de a încerca un traseu nou, interesul pentru domenii pe care nu le abordase anterior, din fascinația dată de depășirea propriilor limite, o carte neobișnuită și nemaiîntâlnită (ca "Ulise" a lui James Joyce). Această persoană nu se va plictisi deloc, pentru că va avea zeci, sute de întrebări provocatoare, interesante, cu care să-și stimuleze dorința de viață, demne de a fi abordate, pentru care merită să dedici efort. Din perspectiva evoluției, percepția comună și inconștientă este că o persoană inteligentă ar fi mai capabilă să facă față schimbărilor și provocărilor vieții, datorită "echipamentului" cognitiv pe care îl are la dispoziție, respectiv capacităților adaptative.

Iată de ce, să nu vă mire dacă cumva aveți un prieten foarte inteligent ce pare mai ciudat sau are preocupări excentrice, diferite de ale grupului, ori care nu e dispus să socializeze prea mult. Va avea tendința să se izoleze, uneori sau pe perioade mai lungi, în cochilia sa. S-a retras acolo ca să-și poată construi perla în liniște și cu perseverență.

Cu drag,
Psiholog clinician Diana Muntean
Gamma Clinic Psychology by Gamma Institute

https://www.gammainstitute.ro/ro/sanatate/servicii-psihologie

Tags

inteligenta
solitudine
adaptabilitate
seductie
psiholog bun in iasi
psihoterapeut
servicii psihologice de calitate
gamma clinic psychology
gamma institutte
constiinta cuantica
evaluare psihologica

Adaugă comentariu nou