Lasati emotiile sa curga!

livia_2.jpgLasati emotiile sa curga!
by psiholog autonom Livia Băeţică

Cred că majoritatea dintre noi am auzit sau am citit pe undeva ideea că gândirea negativă ne afectează, inclusiv starea de sănătate a corpului. Ceea ce este adevărat și dovedit științific, fiecare gând pe care îl avem face să se secrete anumite substanțe la nivelul creierului, substanțe care ajung mai apoi prin intermediul sângelui la fiecare celulă a corpului nostru. Și așa ajungem să ne simțim exact așa cum gândim. Dacă ne gândim că avem o stare de sănătate perfectă, așa ne şi simțim, iar comportamentele noastre reflectă atitudinea unui om sănătos: râdem, ne bucurăm, ne implicăm în proiecte, într-un cuvânt ne bucurăm de viață. Nu așa stau și lucrurile dacă ne gândim că suntem bolnavi. Dar nu voi continua să explic ce se întâmplă în acest caz, tocmai pentru a nu ne concentra pe starea de boală.

Ei, și plecând de aici, unii oameni își interzic să trăiască emoții negative. Emoția negativă e asociată cu un gând negativ, deci afectează corpul. Pare logic raționamentul, însă studiile demonstrează contrariul: tocmai reprimarea emoțiilor duce la apariția bolilor. Emoțiile pe care le resimțim ca negative și pe care nu vrem să le simțim, le ascundem chiar și față de noi înșine, nu le exprimăm de teamă să nu-i deranjăm pe ceilalți, tocmai aceste emoții rămân adânc îngropate în corp și acolo își fac treaba. Tocmai persoanele care sunt cele mai de treabă, care nu se înfurie niciodată, sunt conformiste, cetățeni modeli perfect adaptați standardelor sociale, tocmai acele persoane prezintă cel mai mare risc de boli grave.

De fapt, nu există emoții bune sau rele. Există doar emoții plăcute și neplăcute, în funcție de senzațiile pe care le trăim în corp, asociate cu anumite substanțe secretate de creier: serotonină, dopamină, cortizol, neuropeptide și altele.

Emoțiile (E-motion) sunt energie care curge. Problema apare când pui stăvilar și blochezi curgerea acestei energii, atunci apar problemele și boala. Așadar, e mult mai înțelept să lași spațiu emoțiilor să existe, să își trăiască viața, pentru ca apoi să se epuizeze de la sine. Nu există emoție care să fie veșnică, fie că este vorba de bucurie sau furie, toate trec.

Așadar, ce vrei sa faci cu emoțiile tale? Să le ții în tine și să te macine pe interior, sau să le lași să curgă, să se manifeste, să le exprimi?

Te invit să descoperim împreună cum poți conștientiza și exprima propriile emoții, cum poți să-ți găsești armonia interioară chiar și atunci când simți că emoțiile te copleșesc.

Livia Băeţică

Psihoterapeut de familie şi cuplu autonom

Gamma Clinic by Gamma Institute     

http://www.gammainstitute.ro/ro/sanatate/servicii-psihologie

 

 

Tags

psiholog bun
negativ
corp
sanatate
boala
emotii
teama
persoane
energie
sine
epuizare
bucurie
furie
armonie

Adaugă comentariu nou