Nu-ti poti controla emotiile? Atunci schimba-ti gandurile!

poza_livia_8.jpgNu-ți poți controla emoțiile? Atunci schimbă-ți gândurile!
by psihoterapeut Livia Băețică

Ți s-a întâmplat vreodată să te simți abătut, nemulțumit, furios sau plin de temeri și să nu știi de ce?
Dacă îți cercetezi cu atenție mintea îți vei da seama că ai un anumit tip de gânduri atunci când ai astfel de emoții neplăcute. Iar aceste gânduri sunt cu totul diferite de cele care îți trec în minte atunci când ești fericit, bucuros, împlinit.

Uneori emoțiile sunt tumultuoase, ca un șuvoi de apă care rupe barajul și năvălește purtând cu el tot ceea ce întâlnește în cale. Chiar în acele momente nu este cea mai înțeleaptă decizie să te opui acestei energii, să încerci să o stăvilești. Poți însă să îi schimbi cursul. Oare cum? Schimbând gândurile care îți bântuie în acele momente mintea și care probabil se învârtesc ca un carusel în mintea ta.

Poate te vei întreba: „Ce legătură au gândurile? Eu nu-mi pot controla emoțiile și tu-mi spui să-mi schimbi gândurile?” Legătura a fost foarte clar și științific demonstrată de către psihologii cognitiv-comportamentaliști. Emoțiile nu apar din neant, fără motiv și sens. Întâi avem niște gânduri, acestea produc emoțiile asociate lor și abia apoi reacționăm, avem un comportament.

Când gândurile și emoțiile sunt pozitive nu avem nici o problemă, ne vedem de viața noastră. Și chiar dacă trăim pe pilot automat, fără a conștientiza prea bine gândurile și emoțiile pe care le trăim, suntem fericiți și mulțumiți. Însă nu este totdeauna așa. Viața este ciclică cu bune și rele, cu bucurii și supărări. Așa că se întâmplă uneori să fim năpădiți și de gânduri negre, să trăim și emoții neplăcute, să ne simțim nefericiți, trisți, demotivați, furioși.

Important este ca în acele momente să ne amintim că puterea este la noi și că ne putem schimba starea. Nu este obligatoriu să stăm în acea stare negativă sperând să treacă de la sine sau să vină cineva să ne salveze de ea.

Trebuie doar să conștientizezi gândurile negative care stau în spatele acelor emoții și să alegi ce gânduri vrei să pui în locul acestora, gânduri care să-ți ridice starea de spirit. Depinde numai de tine să alegi să te scoli și să îți iei în stăpânire mintea, așa cum un împărat îți stăpânește regatul!

Cu drag,

Livia Băețica

Psihoterapeut de familie şi cuplu

http://www.gammainstitute.ro/ro/sanatate/servicii-psihologie

Tags

psiholog
ganduri
nefericit
nemultumit
furios
minte
emotie
momente
trist

Adaugă comentariu nou