Rezilienta familiei

poza_articol_dm_7.jpgReziliența familiei
by psih. Diana Muntean

adaptare după "Family therapy - 100 key points and techniques"  by Mark Rivet și Edy Street, Routledge, 2009

Pentru a face față dificultăților și lumii în permanentă schimbare, familiile au nevoie să posede abilitatea de a-și mobiliza resursele ca să poată gestiona problemele ce apar. Toate familiile trec prin perioade de criză atunci când tiparul obișnuit al vieții este perturbat și când sunt nevoite să răspundă  în moduri neobișnuite sau au o experiență redusă. Pentru a gestiona  aceste situații, familiile au nevoie de reziliență:  abiltatea de a se descurca cu adversitățile și a merge mai departe, astfel ca toți membrii familiei să beneficieze de menținerea unui sentiment de integritate și împlinire. Există câteva calități care sporesc această reziliență (Walsh, 2003):

1. Comunicare bună - atunci când comunicarea este deschisă, onestă, pozitivă și membrii familiei o aplică frecvent.

2. Sens al comuniunii - sentimentul că ești parte dintr-o structură care ține familia unită și dă membrilor un sentiment de apartenență. Un aspect important este împărtășirea de valori comune și credințe.

3. Activități comune - familiile reziliente fac împreună o varietate de activități, care invariabil includ servirea mesei sau petrecerea timpului liber în diverse moduri.

4. Exprimarea afectivității - dovezile de iubire, grijă, preocupare și interes pentru celălalt, manifestate în mod regulat, cresc sentimentul de conexiune și manifestarea emoțiilor pozitive.

5. Sprijinul activ - implică asistarea, încurajarea și asigurarea fiecărei persoane. Familiile sunt reziliente atunci când fiecare se simte confortabil să ofere și să ceară sprijin.

6. Acceptarea - când familiile manifestă respect, înțelegere și apreciere pentru individ și unicitatea sa. Este recunoașterea respectuoasă a diferențelor, care permite familiei să acționeze coerent.

7. Angajamentul - este manifestarea unui sens clar al dedicării și loialității față de familie ca întreg, membrii săi arătând o dorință puternică de apartenență la aceasta și recunoscând că "noi" e mai important decât "eu".

Toate aceste calități ajută familia în rezolvarea diferitelor probleme. Este important nu doar să le îmbunătățim în vederea ajustării la probleme curente, dar și să stimulăm comunicarea, acceptarea, etc. astfel încât familia să poată face față oricăror dificultăți ce pot apărea în viitor.

Cu drag,

Psiholog clinician Diana Muntean
Gamma Clinic Psychology by Gamma Institute

https://www.gammainstitute.ro/ro/sanatate/servicii-psihologie

Tags

familie
dificultati
rezilienta
comunicare
apartenenta
acceptare
angajament
psiholog bun in iasi
psihoterapeut de familie si cuplu
Gamma Institute
gamma clinic psychology
constiinta cuantica

Adaugă comentariu nou