Schimbarea este singura certitudine

fas4.jpgSchimbarea este singura certitudine
By psihoterapeut Livia Băețica

Avem momente când ne dorim să schimbăm ceva în viața noastră. De obicei este vorba despre ceva care nu ne place sau ne provoacă disconfort. Mai rar dorim să schimbăm ceva ce ne place, doar dacă vrem să înlocuim binele cu mai binele. Iar atunci când ești motivat de dorința de schimbare începi să citești, cauți soluții, vorbești cu alții, ba chiar mergi și la psihoterapeut. Cu toate acestea uneori ți se pare că lucrurile nu se urnesc din loc, nu apare schimbarea mult dorită.

Și touși poate fi doar o impresie, căci totul se schimbă, și cele bune și cele rele. Totul curge în mod natural, dacă nu îi pui stavilă. Oamenii, relațiile, propria persoană evoluează. Se spune că într-o relație femeia speră ca partenerul să se schimbe după căsătorie, iar barbatul speră ca partenera să nu se schimbe. Și, ghinion, ambii sunt susceptibili de a fi dezamăgiți.

Ne dorim să ne bucurăm de o stare de echilibru și armonie, însă schimbarea este singura certitudine a vieții. Nimic nu rămâne pentru totdeauna la fel. Viața este ca un râu care este în permanentă curgere. Se și spune că nu te poți scălda în aceeași apă a unui râu. Așadar bucură-te de misterul și experiențele mereu noi pe care ți le oferă viața!

Important este să nu înoți în aval, să nu te opui schimbării. A trece de la o stare de echilibru sau homeostazie la alta presupune inițial un dezechilibru, anumite perturbări și pierderea temporară a armoniei. Iar cel mai bun lucru pe care îl poți face este să accepți suferința necesară evoluției, precum bebelușul căruia îi apar dinții. Pentru a fi mai ușoară adaptarea la perioada de tranziție poți să faci pași mai mici, să o iei treptat. Însă nu înota împotriva curentului, pentru că atunci pierzi multă energie pe care ai putea-o folosi pentru a te adapta la noua situație.

Când ți-este greu, amintește-ți că și cele mai dificile momente trec. După un război rămân supraviețuitorii, dornici să reclădească o viață nouă. Își plâng pierderile, apoi respiră adânc și pornesc mai departe spre altceva, cu curaj și speranță. Nici ei nu știu ce îi așteaptă, vor descoperi pe parcursul drumului.

Așa și în viața ta apar tot felul de provocări și oportunități de a trece la următorul nivel. Tu, cel care ești în poveste, ce faci? Alegi să te implici sau nu? Ești total prezent în viața ta?

Ce anume din ce ți s-a întâmplat azi, din ce ai văzut, auzit, gândit, simțit, te-a schimbat? Și în ce fel? Cum gândești azi diferit față de ieri? Ce alegi să faci diferit?

Cu drag,

Livia Băețica

Psihoterapeut de familie şi cuplu

http://www.gammainstitute.ro/ro/sanatate/servicii-psihologie

Tags

psiholog bun
dezvoltare personala
psihosomatica
schimbare
adaptare
experiente
certitudini

Adaugă comentariu nou