Sexul ca firesc

intimacy-72769.jpgNe este greu să vorbim despre sex, ne este greu să admitem că ne gândim la sex, ne este greu să recunoaștem că facem sex, ne înroșim sau plecăm privirea când vine vorba despre asta însă…toată lumea face sex. Actul acesta intim nu este însă conceptualizat ca un firesc al relațiilor de cuplu ci ca o regulă nescrisă pe care nimeni nu o respectă. E ca și cum actul sexual nu mai reprezintă împărtășirea unor sentimente reciproce de iubire, respect, afecțiune ci devine un mod de complicitate în încălcarea unei reguli nescrise. Nu mai suntem iubiți, ci complici. Și dacă tot am încălcat regula, hai măcar să nu vorbim despre asta. Și ce dacă tocmai am experimentat împreună cel mai intim act posibil dintre două entități umane? Hai să tăcem și să ne vedem în continuare de viețile noastre (împreună sau separat!).

Cum ajungem însă să facem sex dar să nu vorbim despre el? Ce anume ne oprește să considerăm sexul ca un mod de a-i arăta celuilalt cât de mult îl iubesc? Regulile acestea nescrise pe care le-am moștenit din alte epoci dar pe care le tratăm ca și cum ne-ar aparține în sensul că  le respectăm, oare acestea sunt cele care ne ghidează?

Unele persoane rezervă experimentarea actului sexual până după căsătorie. Anterior epocii contemporane, sexul era o monedă de schimb foarte utilă. Ce anume îl face să fie în continuare? Câți dintre noi încă mai folosesc sexul ca troc? Pentru câți dintre noi sună cunoscute formulări de genul: ”Dacă faci ceva pentru mine, voi fi dispus(ă) să fac sex cu tine.” sau ”Dacă nu faci sex cu mine, atunci te părăsesc.”  Cu siguranță că regulile acestea nu sunt exprimate direct, dar fiți sinceri cu voi și analizați dacă sunt asemănătoare cu ceva ce ați gândit în ultimul timp.

Hai să ne oprim pentru un moment și să reflectăm: ce semnifică sexul pentru mine? Este el un mod de a-mi arăta iubirea pentru partenerul meu de cuplu sau e o corvoadă, o îndatorire, o monedă de schimb, un mod de a face troc? Și dacă am reușit să ne dăm seama cu care dintre cele două situații ne confruntăm mai des, poate putem să reconsiderăm și  atitudinea noastră față de sex.  E cu siguranță mai util să ne lămurim care este poziția noastră față de sex înainte de a încerca alte poziții sexuale care nu schimbă nimic, dar ne fac tot mai nefericiți în legătură cu viața noastră sexuală și implicit cu relația de cuplu.

Mădălina Belcescu

Psihoterapeut sistemic de familie și cuplu în supervizare

Gamma Clinic by Gamma Institute     

http://www.gammainstitute.ro/ro/sanatate/servicii-psihologie

 

Tags

psiholog
firsc
regula
relatie
cuplu
iubiti
sex
complice
indatorire
moneda de schimb
situatie
iubire
partener

Adaugă comentariu nou