Termenul de garantie al rezolutiilor din noul an

ady1_3.jpgTermenul de garanție al rezoluțiilor din noul an
by psihoterapeut sub supervizare Adrian Stogrea

Trei săptămâni...aceasta este durata medie a schimbărilor generate de deciziile entuziaste luate in noaptea dintre ani, cel puțin așa spune statistica. Deci, ar mai fi cam 6 zile până se poate găsi un loc de parcare în zona sălilor de fitness.
Cu toții ne propunem planuri personale mărețe pentru noul an: nu mai fac excese, mă las de fumat, mănânc sănătos, rup cu sala, nu mai pun botul la isteriile șefului, slăbesc măcar un sfert de quintal, programez vacanța aia mult amânată, petrec mai mult „timp de calitate” cu familia, sunt mai bun , mai  amabil, cresc doza de spiritualitate, mustesc de iubire necondiționată, îi accept pe toți așa cum sunt și poate chiar o sun mai des pe mama. Și nu doar ceva din listă, musai le fac pe toate!

Și, cumva, pe la Mica Unire, fastfood-urile revin pe target, benzile de alergat se învârt in gol, decibelii de la job cresc în fiecare zi, Excelul și Powerpoint-ul duduie de forecast-uri, iar o tură prin mall e surogatul palid pentru planurile utopice de relaxare cu familia. Planurile eroice de schimbare se reduc  la un adevăr tragi-comic a la Seinfeld: “Astăzi se împlinesc trei ani de când de mâine încep să slăbesc!”

Care este mecanismul sabotor care subminează atâtea și atâtea decizii luate cu maxim de încredere și cu cele mai sincere intenții, indiferent de numărul de pahare de șampanie care interferă cu actul decizional? E doar o sămânță prea plăpândă de energie nouă aruncată în nisipurile mișcătoare ale trecutului?  Sau chiar am creat o credință autovalidantă că asemenea rezoluții  sunt din start sortite eșecului?

Trec și aceste întrebări pe lista personală pentru noul an, alături de cele care vizează dilemele din sfera geneticii, plus dorința de a explora  zona de echilibru între medicină și psihologie, între știință și spiritualitate, între minte și inimă, între diferitele stări de conștiință. Cred că armonizarea conceptelor care păreau total antagonice este un deziderat mai apropiat ca niciodată.

Gânduri mărețe și inimă vie,

Adrian Stogrea

Psihoterapeut de Familie și Cuplu sub supervizare

Gamma Clinic Psychology by Gamma Institute

http://www.gammainstitute.ro/ro/sanatate/servicii-psihologie

 

Tags

psiholog
decizii
entuziast
planuri
intentii
mecanism
esec
constiinta

Adaugă comentariu nou