Iunie 2015

Tu sau ceilalti?

foto_1.jpgDe cele mai multe ori oamenii vin la psihoterapeut ca să vorbească despre ei şi despre problemele lor. Alteori oamenii vin la psihoterapie ca să povestească despre ceilalţi. Despre cei rămaşi acasă sau despre cei plecaţi mai departe, despre actuali sau foşti parteneri de cuplu, despre părinţi, despre copii, despre şefi, colegi, prieteni, în mod evident despre alţi oameni importanţi din viaţa lor, toţi aceştia fiind de cele mai multe ori absenţi de la discuţia despre ei. (Dacă ar şti unii absenţi cât de importanţi sunt sau au fost în vieţile noastre ale tuturor...)

Furnica plutasa

ant2.pngToată lumea știe ce este o plută de lemn cu care se navighează pe râu. Numai Furnica nu știa. Dar odată a aflat și ea. Iată cum s-a întâmplat.
La apusul soarelui, după o zi întreagă de muncă, pe când păsărelele cântau înainte de culcare, Furnica s-a așezat pe un lemn la malul apei și a început să se gândească visând la viața ei. ”Oooof! Muncesc așa de mult...Vreau să-mi iasă foarte bine orice fac. Toată ziua sap galerii. Car în spate greutăți mari. Mă opintesc cu ele în spate și mă străduiesc să trec de orice obstacol. La nevoie sar în ajutorul colegelor. Nu refuz pe nimeni dacă trebuie să ridicăm o povară. Sunt așa de cumpătată. Nu las să se risipească nimic. Adun firmituri de mâncare, ca să le dau la copiii mei. Strâng provizii toată vara. Sunt gata de luptă atunci când un hoț se strecoară în mușuroi. Nici nu mai știu de câte ori  mi-am pus viața în pericol”...

Cand nevoia de stabilitate a copiilor intalneste dorinta de schimbare a parintilor

imagine_articol.jpgÎn viața fiecăruia, nevoia de schimbare și dorința de a evolua sunt prezente tot timpul. Ajungi într-un moment în care simți că ceea ce ai nu mai este suficient sau nu se mai potrivește în puzzle-ul experiențelor pe care vrei să le trăiești și ai nevoie să faci o schimbare. Fiecare schimbare a unui membru determină o schimbare în întregul sistem familial. Și ce se întâmplă cu copiii în această perioadă? Ți se poate părea că și ei au nevoie de schimbare, că își doresc să încerce mereu lucruri noi. Însă, deși au nevoie să experimenteze, să ia contact cu lumea, în același timp au o mare nevoie de a avea o bază la care să se întoarcă, un plan bine stabilit care să le ofere o anumită securitate afectivă. 

Totdeauna e nevoie de mai mult

safe_image.jpgMajoritatea oamenilor care nu știu cum să se transforme gândesc cam așa: Cum să fac să scap de această senzație? Dacă noutatea acumulării de obiecte noi se erodeză și nu mai funcționează, cum procedează? Își întorc privirea spre lucruri și mai mari, un nivel nou de acumulare, iar strategiile de de evitare li se transformă în dependențe.: Daca iau medicamente/droguri sau beau suficient alcool, senzația o să dispară.

Arata-i copilului cum sa-si pretuiasca viata

articol.jpgCu siguranţă, atunci când devenim părinţi ne gândim poate la o mulţime de lucruri pentru care trebuie să le facem pentru a le oferi copiilor o educaţie bună, echilibru, o copilărie fericită etc. De asemenea, dorim să-i învăţăm cum să se adapteze, cum să facă faţă, cum să fie oameni buni sau cum să fie oameni de succes... încercăm să le dăm lecţii de viaţă pentru a se putea descurca...