Decembrie 2015

La patinoar

miha_1.jpgLa patinoar
by terapeut în formare Mihaela Macovei

Pentru mine Moş Crăciun a  venit  anul trecut, cu multă inspiratie! Anul ăsta...a venit cu o greaţă, mâncare multă la ora nepotrivită, ar zice gurile rele! Inspiraţia se păstrează, semn că am fost cuminte! Asta poate şi pentru că ăsta era visul meu, să inspir oameni. Acum, iată-mă navigator prin banca de idei căutând simetrii.  
Uite de exemplu, la  patinoar, contează foarte mult cu ce intenţie plecăm  din start ...să nu cădem sau... să patinăm.

Pentru prima alegere ne pregătim cu mănuşi, pantaloni groşi de fâş şi cotiere, genunchiere, mereu echipaţi ca să atenunăm căderea, ceea ce ne sperie cel mai mult. Şi, culmea,  cădem de nenumărate ori şi nu găsim nici o plăcere în asta, întrebându-ne apoi ce e patinatul? Asta doar pentru că ne gîndim prea mult la cicatrici. 

Scurt articol de sfarsit de an

jescu_0.jpgScurt articol de sfârșit de an
by psihoterapeut sub supervizare Mădălina Belcescu

Se anunță un final de an, urmat în mod firesc de un nou început. Cu toate tăierile de la sfârșit de an (al bradului, al porcului și bineînțeles al tuturor produselor de pe lista de cadouri), constanta lunii e legată de celebrare și entuziasm. Luna decembrie e mereu percepută ca o perioadă a dăruirii, ca un moment în care ne reamintim să fim mai buni, mai iubitori, mai înțelegători cu ceilalți. 

 

Schimbarea este singura certitudine

fas4.jpgSchimbarea este singura certitudine
By psihoterapeut Livia Băețica

Avem momente când ne dorim să schimbăm ceva în viața noastră. De obicei este vorba despre ceva care nu ne place sau ne provoacă disconfort. Mai rar dorim să schimbăm ceva ce ne place, doar dacă vrem să înlocuim binele cu mai binele. Iar atunci când ești motivat de dorința de schimbare începi să citești, cauți soluții, vorbești cu alții, ba chiar mergi și la psihoterapeut. Cu toate acestea, uneori ți se pare că lucrurile nu se urnesc din loc, nu apare schimbarea mult dorită. Și touși poate fi doar o impresie, căci totul se schimbă, și cele bune și cele rele. 

FREE PARENT

free_parent_poster_0.jpgFREE PARENT 
Workshop-uri pentru copii mici și părinți care au crescut mari
Seria Free Parent
este o serie de workshop-uri ce se adresează tuturor părinților cu copii de 7 – 11 ani, care își doresc să afle secretele unei relații minunate cu copiii lor. Seria Free Parent oferă, pe lângă workshop-urile de parenting, și workshop-uri pentru copii, prin care aceștia pot învăța noi obiceiuri mentale sănătoase pentru o dezvoltare armonioasă. Seria Free Parent conține 5 module de parenting, însoțite de 5 module bonus pentru copii. Sesiunile de lucru pentru părinți au drept scop antrenarea lor pentru o relație mai bună cu copiii, educarea și comunicarea cu copiii, astfel încât să aibă un timp de calitate împreună și să fie fericiți, fiecare la nivelul lui.
 

 

Un alt fel de bilant de sfarsit de an. Cel interior.

cojan_mihaela_2.jpgUn alt fel de bilant de sfarsit de an. Cel interior.
by psihoterapeut in supervizare Mihaela Cojan

Bilanţul de sfârşit de an este unul din subiectele cele mai discutate acum, că se încheie anul 2015. În mediul de afaceri această activitate este obligatorie şi este făcută după reguli precise: se calculeaza încasările, se scad cheltuielile şi rezultă iniţial venitul brut iar după alte câteva calcule se ajunge la profitul net, adică banii care îţi rămân în mână sau ce ai câştigat din toată afacerea ta. Pare simplu, şi într-un fel şi aşa şi este. 
Cei ce nu au afaceri îşi fac şi ei bilanţul lor: câte lucruri şi-au cumpărat, ce vacanţe şi-au făcut, câţi prieteni noi au, ce servicii au mai schimbat şi câţi bani au încasat.

 

 

 

Nu am timp!

jescu_0.jpgNu am timp! 
by psihoterapeut sub supervizare Mădălina Belcescu

În ultimul timp, am fost ocupată cu foarte multe lucruri. Nici nu am apucat să intru în „febra Sărbătorilor”, că m-am luat cu alte lucruri şi aproape am uitat că vine Crăciunul şi sfârşitul de an şi trebuie să ne bucurăm. Vai, ce drăguţ! În mintea mea numai drăguţ nu era lucrul acesta –  era ca o corvoadă – trebuie să mă mai şi bucur că vine Crăciunul, nu e de ajuns că am atâtea lucruri de făcut? 
Mă gândeam mai ales la o anumită persoană căreia, cu drag, i-am sugerat de curând „să o lase mai moale” şi despre care cred că se va amuza teribil dacă va citi aceste rânduri. Mi-a zis că o enervez la culme, că prea semăn cu maică-sa, cum Dumnezeu pot să fiu atât de calmă? Atunci am realizat că deşi numai calmă şi liniştită nu eram, îmi jucam rolul foarte bine. Asta-i din colecţia „Fă ce zice popa, nu ce face el...”, şi eu şi popa – oameni ca toţi oamenii.

Autentic ... dar pana unde?

poza_livia_8.jpgAutentic ... dar pana unde?
by psihoterapeut Livia Băeţică

Cred că îți este cunoscută ideea de a fi sincer, autentic, de a fi tu însuți. Iar la prima vedere, sau din auzite, pare o idee numai bună de implementat. Ce poate fi mai frumos decât să manifești ceea ce simți și gândești, să îți permiți să fii liber în exprimare? Gândul și vorba să coincidă.
Însă când începi să pui acest principiu în practică descoperi că nu este chiar așa de ușor cum pare. În primul rând este nevoie să te cunoști în profunzime pe tine însuți pentru a manifesta cine ești cu adevărat. Apoi îți trebuie suficient curaj și acceptare de sine pentru a manifesta aspectele prin care ești diferit de majoritatea. Mai apare și adaptarea la context. Avem atâtea fațete și suntem ființe umane și suflete atât de complexe, încât într-o situație se poate manifesta doar o anumită fațetă a noastră, fără a însemna că celelalte nu există.

 

Despre copii mici si parinti care au crescut MARI

20151201_105026-1_6.jpgDespre copii mici si parinti care au crescut MARI
by psihoterapeut în supervizare Raluca Ferchiu

În această perioadă a sărbătorilor și a sfârșitului de an, simțim nevoia să facem un bilanț și să ne gândim ce vrem să schimbăm în viața noastră. Modul în care luăm decizii, modul în care ne implicăm în relații, cum echilibrăm toate palierele vieții noastre astfel încât cei importanți pentru sufletul nostru să aibă parte de atenția și iubirea pe care vrem să le-o dăruim.Cu siguranță, dacă ești părinte, te gândești la cum va crește copilul tău în anul care vine și cu ce provocări va mai veni viața de părinte. Cred că provocarea cea mai mare a unui părinte este să fie, în același timp, și prieten și model pentru copilul lui fără a le fi afectată relația sau de a-i fi alături copilului tot timpul pentru a-l ajuta, fără a-i limita oportunitățile de autocunoaștere și de descoperire a lumii prin propriile mijloace. 

”Sfanta” munca versus ”Sfantul” loto

miha_2015_martie_0.jpg”Sfânta” muncă versus ”Sfântul” loto
by terapeut în formare Mihaela Macovei

Astăzi, căutând scopuri, am găsit destule greşeli de care să-mi amintesc şi din care am învăţat atâtea. Atunci când porneşti pe drumul dezvoltării personale ai impresia că vei fi mereu zen şi ce bine va fi. Eroare. Vor veni momente de infern când nu vei mai şti ce să crezi despre tine şi în care va conta doar prezenţa ta de spirit şi cum te raportezi tu la acele clipe.  Întrebarea care se ridică este... ce cauţi, de fapt? Omul se află mereu în dilema... sunt gata să amân satisfacerea plăcerii, dar ştiu eu oare dacă mâine voi mai fi pe această lume? Societatea mă va răsplăti pentru această renunţare? Iată vocea care se răzvrăteşte contra exigenţelor morale, iată omul cinstit care va ajunge în cele din urmă să-şi mărturisească asta măcar lui însuşi.

Curatenia de Craciun – perspectiva psiho(instalatorului) emotional

ady1_0.jpgCurăţenia de Crăciun – perspectiva psiho(instalatorului) emoțional
by psihoterapeut în supervizare Adrian Stogrea

Este suficient să pășim într-un supermarket, având încă întipărită pe față satisfacția găsirii ultimului loc liber de parcare, ca să ne cuprindă „magia” sărbătorilor. Cascadele de ornamente și superofertele la produse de curățenie te conectează instantaneu la sumedenia de taskuri de îndeplinit în următoarele zile. Raionul de jucării mai aduce presiunea lungilor scrisori ale copiilor către Moșul, iar o cutie lucioasă de panettone îți amintește sfidătoare de ultima ta lipie cu pretenții de cozonac.

Tu cand ai calatorit ultima oara?

cojan_mihaela_3.jpgTu cand ai calatorit ultima oara?
by psihoterapeut sub supervizare Mihaela Cojan

Dacă ar fi să definesc dezvoltarea personală într-un cuvânt, acela ar fi “căutare”. O căutare continuă a unor răspunsuri la tot felul de întrebari despre tine şi despre lume, ce începe din primii ani de viaţă şi care nu prea se termină niciodată; căci ce-ar fi ca într-o zi să primim toate răspunsurile!? E o întrebare ce merită explorată, dar nu asta mi-am propus acum.
Ca psihoterapeut sunt fascinată de acea căutare interioară, la nivel profund individual care pentru unii este calmă, sporadică sau accidentală însă pentru alţii este asiduă, multiplă şi uneori chiar turbulentă. 

Matematica relationala

jescu.jpgMatematica relaţională
by psihoterapeut în supervizare Mădălina Belcescu

Cu siguranţă v-aţi întrebat uneori de ce nu se termină relaţii care par să nu mai funcţioneze în nici un fel? De ce insistă persoanele respective să investească în continuare într-o relaţie care pare sortită separării? Sau poate aţi fost chiar voi în acea situaţie. Explicaţiile bineînţeles că variază de la o situaţie la alta, dar aş vrea să vă împărtăşesc astăzi o nouă perspectivă care îmbină teoria psihologică cu cea economică. 

Cat de mult crezi in visele tale?

20151201_105026-1_4.jpgCât de mult crezi în visele tale?
by psihoterapeut în supervizare Raluca Ferchiu

Decizia de a lua tu însuți hotărâri asupra modului în care vrei să trăiești este, cu siguranță, cel mai frumos cadou pe ți-l poți face de sărbători. De ce? Pentru că în momentul în care mintea ta ia în calcul posibilitatea ca tu să fii propriul stăpân, totul se transformă în jurul tău. Pentru că, în acel moment, nu mai ești prizonierul deciziilor celorlalți, a sorții, a Universului, ci stă în puterea ta să decizi ce vrei pe mai departe. Iar în momentul în care devii atât de puternic încât să decizi asta, cu siguranță vei avea și puterea  de a-ți pune în aplicare toate planurile.

Stresul este la moda

poza_livia_8_0.jpgStresul este la moda
by psihoterapeut Livia Băețica

În ziua de azi toată lumea e stresată. Iar motivele sunt diverse: șeful, colegii, ratele de la bancă, copiii neascultători, neînțelegerile cu partenerul de viață, cu soacra, etc.
Stresul este o boală modernă. Să fii stresat este în trend. V-ați auzit cumva bunicii care trăiesc la țară spunând că sunt stresați. Eu una, nu i-am auzit. Cuvântul „stres” nici nu face parte din vocabularul lor. Și doar ar avea și ei motive să fie stresați: nu plouă, a dat grindina sau mana, li s-au furat găinile. Însă ei nu spun niciodată că sunt stresați.

O zis mama ca mi-o da...zestre cand m-oi incarna (2)

ady1.jpgO zis mama ca mi-o da...zestre cand m-oi  incarna (2)
by psihoterapeut în supervizare Adrian Stogrea

Modelul genetic clasic susține că ADN-ul controlează întreaga viață, iar expresia genelor se desfășoară în nucleul celular. Genomul uman, recent cartografiat, conține circa 30.000 de gene codificante, mult mai puține decât se aștepta la început. De fapt, doar aproximativ 2% din genom codifică proteine, restul fiind gene ARN necodificante, șiruri de reglare și ceea ce se numește “ junk DNA”, regăsit în același procent foarte mare la majoritatea speciilor. Deci, ori Șeful nu prea are experiență în logistica resurselor genetice ori sunt alte aspecte relevante care scapă (încă) comunității științifice.

Iesirea din neputinta

cojan_mihaela_0.jpgIesirea din neputinta
by psihoterapeut sub spervizare Mihaela Cojan

De câte ori nu am spus, fiecare dintre noi, “Nu pot”? Măcar o dată în viaţă, şi poate, uneori, chiar aşa şi era. Dar de foarte multe ori în spatele acestui “Nu Pot” nu stătea decât teama noastră de a încerca, teama de a greşi si de a fi criticaţi, teama de a nu fi pedepsiţi şi teama de a eşua. Căci din păcate trăim intr-un sistem ce nu susţine neapărat creşterea, explorarea şi valorizarea. Dimpotrivă, oriunde eşti, acasă, la scoală, la serviciu, prima ta grijă este să nu greşeşti, să nu superi, să nu dezamageşti. Părinţii ne-au spus să fim cuminţi şi ascultători, şcoala ne-a spus să stăm în banca noastră iar serviciul.... păi aici dacă greşeşti, pa, la revedere, găsim oricând altul mai bun!

 

Am emotii! Ce ma fac?

livia_2.jpgAm emotii! Ce ma fac?
by Psihoterapeut Livia Băețica 

Există cineva care nu are niciodată emoții înaintea unei întâlniri importante, a unui examen sau a unui interviu pentru un loc de muncă? Cu siguranță există și astfel de persoane, însă sunt puține.
Majoritatea dintre noi avem emoții, ceea ce este firesc atât timp cât suntem ființe umane. A avea emoții înseamnă a fi viu. Simți cum energia și viața curg prin tine. Emoțiile dau „sarea și piperul vieții”, indiferent că starea pe care o generează este plăcută sau mai puțin plăcută.

O mica poveste despre lada de zestre…

jescu.jpgO mica poveste despre lada de zestre…
by psihoterapeut sub supervizare Mădălina Belcescu

Ei, dragii moşului… Mă scuzaţi, nu sunt nici moş şi nici nu era aceasta povestea.

Azi mi-ar plăcea să vă vorbesc un pic despre familie. Când se formează un cuplu, desigur că acesta este rezultatul unirii a două energii creatoare, eventual un el şi o ea. Vom merge pe exemplul clasic, fără a ne limita doar la heterosexualitate. Oricum nu despre acest lucru mi-am propus să discutăm, despre tipul de relaţie ci despre cine face parte din acea relaţie. Pentru că deşi avem impresia că doar cei doi parteneri sunt implicaţi în relaţie, de obicei cuplul pe care ei îl formează face parte dintr-un sistem mai amplu, cel al familiilor extinse. 

TU ce faci anul care vine?

20151201_105026-1_1.jpgCu siguranță, în această perioadă în care timpul se scurge din ce în ce mai repede până la sărbătorile de iarnă, în afară de întrebările de sezon, despre ce cadouri trebuie să cumperi sau cum să-ți împarți timpul astfel încât să reușești să faci tot ceea ce ți-ai propus, mai vin și întrebări nu tocmai comode sau ușoare, despre ce anume ai realizat în anul care aproape a trecut sau ce obiective ți-ai propus și nu s-au îndeplinit și de ce. Fiindcă nu întotdeauna este plăcut să răspundem la ultima întrebare, trecem direct la tradiționala întrebare: Ce vrei să-ți aducă anul care vine?