Iulie 2018

Suntem ceea ce credem ca suntem

Suntem ceea ce credem că suntem
By Marcela Todericiu

„Un fermier își inspecta proprietatea. După cum știa, existau momente când era important să-ți examinezi hotarele, să vezi cum îți influențează anotimpurile, culturile și recolta și să te asiguri că lucrurile erau în ordine. A te îngriji de lucrurile care necesită atenție te poate ajuta să te asiguri că viața curge lin. Intr-o zi, fermierul nostru s-a abătut de la traseul lui ca să se uite la un cuib de vulturi sus pe un copac. Ce-i drept îl urmărise încă de la începutul construcției sale, mirat de măiestria păsării cu vaste cunoștințe de arhitectură în stabilitatea unui cuib. A fost emoționat când în cele din urmă a văzut vulturul cuibărindu-se în cupa construită rezistent și de-abia aștepta să-i zărească pentru prima dată puișorii. Dar acestă dorință i-a fost curmată când a găsit vulturul mort și un singur ou în cuib. L-a protejat cum a știut el mai bine, găsindu-i o mamă surogat, o găină din hambarul său care tocmai își clocea ouăle.

Bullying-ul si adaptabilitatea la noul mediu scolar

Bullying-ul și adaptabilitatea la noul mediu școlar
by Ancuta Dobreanu

Vacanța de vară... perioada care pentru unii elevi înseamnă doar o pauză de la trezitul dis-de-dimineață, teme și prezență școlară, iar pentru alții puntea de trecere de un mediu confortabil, o reputație construită cu grijă în cei 4 ani de școală (fie ei copilărești sau adolescentini) la o nouă etapă a vieții, o nouă clasă, colegi și profesori noi.

Printre puținele lucruri pe care mi le aduc aminte din prima zi de liceu se află o frază rostită de noua dirigă, profă de istorie: „Unii școlari de I-IV plâng când le pleacă învățătoarea, copiii de V-VIII poate sunt întristați dacă nu mai au același profesor la clasă, iar pe cei de liceu nu-i interesează deloc acest aspect; deci nu mă aștept de la voi să vă atașați prea mult de profesorii pe care îi veți avea la liceu”.

Vindeca-ti povestea personala!

chcvckwwyaestrq.jpgVindecă-ți povestea personală!

Luna aceasta, la Gamma Clinic Psychology, este luna poveștilor și a modului în care ele ne oferă oportunitatea de a ”scotoci” în interiorul nostru pentru a găsi resursele de care avem nevoie pentru a ne activa potențialul nelimitat. Și care poveste este cea mai relevantă pentru realitatea noastră decât propria poveste sau povestea familiei, pe care am auzit-o atât de mult? Iată cum îți poți vindeca propria poveste: 
”Esența vindecării este destul de simplă. În fond, aceasta se reduce la faptul că trebuie să înveți să-ți iubești povestea. Știți la ce mă refer – probleme personale, dinamica relațiilor de familie, ca și dificultățile care decurg din condiția umană. S-ar putea să nu-ți placă povestea ta sau să crezi că meriți ceea ce ai moștenit, dar trebuie să înveți s-o iubești într-un mod care o transformă. În caz contrar, vei păstra pe mai departe poveștile nevindecate sau fragmentate, generație după generație, până când cineva le va aborda cu hotărâre și va hotărî că are capacitatea de a-și aminti adevărul, a-și vindeca rănile și de a creea o poveste diferită.

Magia povestilor terapeutice

poveste_terapeutica.jpgMagia povestilor terapeutice
Din vremuri imemorabile, poveștile, legendele și parabolele au fost metode eficiente și favorite de a comunica informația, a preda valori și a împărtăși lecții importante ale vieții. Doar a auzi acele cinci cuvinte atât de rostite ”A fost odată ca niciodată...” e o trecere instantanee de la realitate la închipuire sau la un nivel diferit de procesare. Cuvintele acestea seamănă cu o inducție hipnotică, o invitație de a participa la o relație unică atât cu povestitorul, cât și cu personajele poveștii. Sunt cuvinte care-l invită pe ascultător la călătoria într-o lume a imaginației, în care realitatea poate fi suspendată și învățarea poate fi sporită. Aceste cuvinte sunt o invitație într-un tărâm special în care ascultătorii intră în transă, atenția se concentrează și oricine poate împărtăși emoțiile eroului ficțional. Ele oferă participarea la o relație în care povestitorul și ascultătorul au în comun o legătură interactivă.