Cine-a pus carciuma-n drum... nu avea programul bun

adrian_stogrea_3.jpgCine-a pus carciuma-n drum... nu avea programul bun
by psihoterapeut în supervizare Adrian Stogrea

Comportamentele dependente sunt încercări de a neutraliza gândurile incorfortabile și trăirile asociate cu acestea.  Aducerea liniștii în viața ta îți îmbogățește corpul și mintea și își oferă acces direct către sufletul tău, sursa permanentă și silențioasă a nevoilor, dorințelor, talentelor și a potențialului tău creator.

Totul bine și frumos, teoria sună extraordinar de bine și e și …trendy, doar că la punerea în practică entuziasmul și forța deciziei se topesc ca untul in tigaie. Trăim o perioadă în care dezvoltarea personală de sorginte new ageo-parapsihospirituală a devenit un fel de pizza pentru suflet. Lăsăm ieșirea în club pentru workhopul de weekend, în loc de bere la terasă ne adunăm la o meditație și o conștientizare in jurul bolului cu grâu încolțit, iar CD-urile cu muzică de pe torente lasă locul în bibliotecă cărților fără poze și cu scris mărunt. Evident, sunt experiențe minunate care zguduie paradigmele conștiinței sociale și care deschid porțile altor nivele de percepție, iar expresii de genul “îti creezi viața cu gândurile tale” încep să devină aproape o nouă formă de salut.

Luni dimineață pornim o nouă săptămână, cu mintea amorsată după workshop sau sub influența cărții din weekend ori a filmului spiritual de duminică seară, cu gânduri alese pe…frecvență pentru noua viață pe care alegem să o trăim. Șiii… se întoarce dragul mostenitor (căreia i-am promis solemn o viață liberă și iubire necondiționată) de la școală cu vreo notă ca la patinaj ori cu 40 febră de se topește instantaneu toată aversiunea față de antibiotice, proiectul de la job în care vedeam sămânța noului nostru destin eșuează (eventual cu ajutorul unui coleg indolent), avem o convorbire cu mama pentru un update emoțional, mai vine și o factură de încălzire la care sperăm până în ultimul moment că suma de la TVA este de fapt totalul… Booom!

Scapă mintea în vechile ruminații ca vaca în lucernă, până se umflă de suferință și furie pe toate entitățile, cu propria persoană și/sau Dumnezeu în capul listei. Deci, până unde ține spiritualitatea, ancorele NLP, afirmațiile pozitive, zenul cultivat la curs sau efectul ultimei ședințe șamanice?

Știința afirmă că, până la vârsta de 35 de ani, personalitatea este deplin formată.  Am memorat un ansamblu de comportamente, convingeri, reacții emoționale, obișnuințe, percepții condiționate, adică un întreg set de programe subconștiente. Gândirea conștientă pozitivă nu poate surclasa sentimentele negative subconștiente. Corpul este atât de obișnuit să memoreze biochimia trecutului, încât devine dependent de emoțiile respective și va opune rezistență la orice schimbare. Retrăind aceleași sentimente și emoții, nu ne putem aștepta la nicio experiență noua. Realizarea acestei schimbări radicale este marele efort al schimbării și evoluției personale.

Psihoterapeut în supervizare Adrian Stogrea

Gamma Clinic by Gamma Institute     

http://www.gammainstitute.ro/ro/sanatate/servicii-psihologie

Tags

psiholog bun
dependente
entuziasm
decizie
meditatie
sentimente
comportament
convingeri
obisnuinte
experiente

Comentarii

Pagini

Adaugă comentariu nou