Sunt furios pe mama…mamei mamei…

mama.jpgExista o vorbă care spune că dacă vrei să vezi cât de dezvoltat spiritual/evoluat spiritual ești, du-te și stai o săptămână cu mama ta.
Atunci când cel aflat intr-un proces terapeutic sau un program de dezvoltare personală iese din faza de negare, apare conștientizarea tiparelor mentale si a programelor automate adânc îngropate. Inevitabil vine și furia, cel mai des având ca ținta exterioară familia de origine. Cine altcineva poate fi responsabil, de fapt vinovat, pentru atâtea credințe limitante, valori care nu aduc niciodata satisfacția și pentru programe rigide  care au drept scop doar supraviețuirea.
Poate reușim să gestionăm într-un mod funcțional această “vidanjare” emoțională, dar... ce te faci când vine valul doi? Atunci când, împănați de atâtea cunoștințe psiho-spirituale, de la înălțimea statutului de persoană conștientă, facem demersul vindecării ignoranței bieților părinți. Și, cu toată certitudinea că acesta este momentul în care ne mântuim tot neamul, vine reculul lovirii zidului propriilor lor programe si credințe moștenite. Dacă primul a fost val, acum vine un tsunami!
De fapt, cea mai mare parte a suferinței vine dintr-un gând cu valoare de paradigmă: „Părinții trebuie să fie maturi emoțional!”. Adică să aibă răbdare, autocontrol, încredere în sine, responsabilitate pentru acțiunile lor, generozitate, integritate, echilibru și calm în situații de stress, perseverență, modestie și capacitatea de a-și asuma greșelile, evident toate acestea în cadrul unei relații de cuplu perfecte și totul garnisit cu câteva găleți de iubire necondiționată.
Este firească nevoia unui copil de a crește intr-un asemenea mediu, dar ce-i de făcut când realitatea este mult diferită? Mamei cine i-a împlinit aceste nevoi? Bunica cea dârză și muncitoare, dar rece ca un nas de eschimos și bunicul plecat cu lunile la muncă sau la un război din care nu s-a mai întors? Putem merge mult înapoi pe arborele familiei dar, indiferent de poteca ideologică, tot ni se înfundă ori la o euglenă verde disfuncțională emoțional ori la momentul când Dumnezeu și soacra lui a creat primii oameni (aici îl citez pe fiul meu de 5 ani!). Poate acesta e păcatul originar al Evei, căci Cain nu pare a deborda de iubire de sine când testează soliditatea țestei lui Abel.
Personal, am ales să mă opresc și să fac ce pot eu pentru a dezlega testamentul genetic al euglenei. Să fiu conștient de partitura pe care mi-o cântă copiii mei, chiar dacă de multe ori imi zbârnâie tot corpul … emoțional.
Acum mă opresc, e timpul să îi pregătesc pe copii pentru vizita la mama mea (doar ei rămân, nu am evoluat spiritual chiar atât!). Urmează săptămâna de vacanță când are loc testul anual de anduranță emoțională. Testul este al mamei, evident! :)

Gânduri bune și inimă deschisă!

Psihoterapeut în supervizare Adrian Stogrea

Gamma Clinic by Gamma Institute     

http://www.gammainstitute.ro/ro/sanatate/servicii-psihologie

 

Tags

psiholog
proces terapeutic
tipare
gestionare
certitudine
ignoranta
matritate
parinti
valori

Comentarii

Sunt perfect de acord cu tot ce scrie mai sus,pacat ca nu toti cei ce sunt parinti si chiar bunici,nu-si fac timp mai mult pentru copiii si nepotii lor.

Pagini

Adaugă comentariu nou