Februarie 2013

Ghid practic - legatura minte - emotii (3)

Ce ne cauzeaza emotiile? De unde vin acestea? Emotiile puternice i-au facut capabili pe stramosii nostri preistorici sa supravietuiasca intr-o lume gen “mananca sau esti mancat.” Aceleasi emotii si centrii nervosi corespunzatori au fost transmise catre noi de numeroase generatii incoace. Inca traim aceste emotii primitive, desi nu mai avem in vietile noastre tigri dinti-sabie.

Ghid practic – legatura minte – emotii (2)

Recunoasterea emotiilor celorlalti este abilitatea de a citi si intelege emotiile si intentiile altora. In cartea Cele sapte obiceiuri ale oamenilor foarte eficienti, Stephen Covey ne sfatuieste: “In primul rand incercati sa intelegeti si abia apoi, sa fiti intelesi.” In Cum sa-ti faci prieteni si sa influentezi oameni, Dale Carnegie recomanda: “ Fii un bun ascultator; incurajeaza-i pe ceilalti sa vorbeasca despre ei insisi!”. Recunoasterea emotiilor in ceilalti depinde de ascultarea activa si de incurajarea celorlalti spre a-si exprima gandurile si emotiile. Empatia si compasiunea sunt extensii  ale abilitatii de a recunoaste emotiile celorlalti.

Taofizica o paralela intre fizica moderna si mistica orientala

Iata ca teoria cuantica releva caracterul interdependent al Universului. Ea demonstreaza ca nu putem descompune lumea in elemente independente. Pe masura ce coboram in adancul materiei ne dam seama ca ea este compusa din particle, dar aceasta nu sunt “caramizile” lui Democrit si Newton. Sunt mai curand idealizari utile scopurilor practice, dar fara semnificatie fundamentala. Asa cum spune Neils Bohr, “particulele materiale izolate nu sunt decat abstractiuni; proprietatile particulelor pot fi observate si definite doar prin intermediul interactiunilor acestora cu alte sisteme.

  •  
  • 1 din 3