Februarie 2013

Ghid practic - legatura minte - emotii (3)

Ce ne cauzeaza emotiile? De unde vin acestea? Emotiile puternice i-au facut capabili pe stramosii nostri preistorici sa supravietuiasca intr-o lume gen “mananca sau esti mancat.” Aceleasi emotii si centrii nervosi corespunzatori au fost transmise catre noi de numeroase generatii incoace. Inca traim aceste emotii primitive, desi nu mai avem in vietile noastre tigri dinti-sabie.

Ghid practic – legatura minte – emotii (2)

Recunoasterea emotiilor celorlalti este abilitatea de a citi si intelege emotiile si intentiile altora. In cartea Cele sapte obiceiuri ale oamenilor foarte eficienti, Stephen Covey ne sfatuieste: “In primul rand incercati sa intelegeti si abia apoi, sa fiti intelesi.” In Cum sa-ti faci prieteni si sa influentezi oameni, Dale Carnegie recomanda: “ Fii un bun ascultator; incurajeaza-i pe ceilalti sa vorbeasca despre ei insisi!”. Recunoasterea emotiilor in ceilalti depinde de ascultarea activa si de incurajarea celorlalti spre a-si exprima gandurile si emotiile. Empatia si compasiunea sunt extensii  ale abilitatii de a recunoaste emotiile celorlalti.

Taofizica o paralela intre fizica moderna si mistica orientala

Iata ca teoria cuantica releva caracterul interdependent al Universului. Ea demonstreaza ca nu putem descompune lumea in elemente independente. Pe masura ce coboram in adancul materiei ne dam seama ca ea este compusa din particle, dar aceasta nu sunt “caramizile” lui Democrit si Newton. Sunt mai curand idealizari utile scopurilor practice, dar fara semnificatie fundamentala. Asa cum spune Neils Bohr, “particulele materiale izolate nu sunt decat abstractiuni; proprietatile particulelor pot fi observate si definite doar prin intermediul interactiunilor acestora cu alte sisteme.

Constiinta - Materie

Pe langa faptul ca explica de ce fizicienii gasesc atat de multe exemple de interconectabilitate cand sondeaza adancurile materiei, universul holografic al lui Bohm explica multe alte enigme. Una este efectul pe care constiinta pare sa il aiba asupra lumii subatomice. Dupa cum am vazut, Bohm respinge ideea ca particulele nu exista pana ce nu sunt observate. Dar, in principiu, nu este impotriva incercarii de a aduce impreuna constiinta si fizica. El, pur si simplu, are impresia ca majoritatea fizicienilor umbla dupa asta pe un drum gresit, incercand inca o data sa fragmenteze realitatea si sa spuna ca un lucru separat, constiinta, interactioneaza cu un alt lucru separat, o particula subatomica.

Cum s-a impus cuantica asupra fizicii - partea a doua

Daca Planck introducea temperatura corpului, formula sa ii dadea intensitatea corecta a radiatiilor, la fiecare frecventa. Formula sa avea nevoie de o “variabila inventata”, care sa o faca sa se potriveasca cu datele – un numar pe care Planck l-a numit h. Noi acum il numim “constanta lui Planck”, pe care o recunoastem ca fiind o proprietate fundamentala a Naturii, la fel ca viteza luminii.

Cum s-a impus cuantica asupra fizicii - partea intai

Cursurile de fizica sunt rareori prezentate istoric. Exceptie face cursul introductiv in mecanica cuantica. Pentru ca studentii sa vada de ce acceptam o teorie care contravine atat de violent bunului-simt, ei trebuie sa vada cum au fost scosi fizicienii din starea de complacere a secolului al nouasprezecelea de catre faptele brute observate in laboratoare.