Aprilie 2013

Vederea la mare distanţă

 Cercetătorii au constatat, în repetate rânduri, că precizia și rezoluția țintelor percepute prin vedere la distanță nu sunt afectate de variațiile de distanță de până la 1600m. Un exemplu în acest sens îl constituie un experiment realizat de mine și Elisabeth Targ în 1984, împreună cu rusoaica Djuna Davitasvili, vindecătoare la distanță. În cadrul acestui experiment de vedere la mare distanță între Moscova și San Francisco, Djuna a reușit să își concentreze atenția nu doar la o distanță de 9600km spre vest, dar și la o a€œdistanta” de două ore în viitor. Un experiment similar de succes și renumit de acum l-a constituit cel întreprins de Pat Price în 1974, când a descris corect o fabrică sovietică de armament din Semipalatinsk, din estul Rusiei. Desenele realizate atunci, cândva secrete, sunt prezentate în Miracles of the Mind. 

Studiile Ganzfeld

Desi National Security Agency (NSA) nu voia sa stie despre vederea la distanta, multi altii urmareau cercetarile in domeniu. Fara indoiala, datele privind modul in care functioneaza psi, alese cu mare atentie si analizate critic, sunt cuprinse in cercetarea Ganzfeld. Ganzfeld, care inseamna “intregul domeniu”, este un mediu controlat utilizat in cercetarile ESP (folosite pentru spargerea codurilor), astfel incat subiectul psi sa primeasca, prin izolare senzoriala, cat mai putine influente exterioare. Ideea de Ganzfeld a aparut in anii 1960, cand se credea ca starile de constiinta modificate ar putea duce la o mai buna functionare a capacitatilor paranormale. Intre timp, am constatat ca izolarea senzoriala, luminile stroboscopice, hipnoza si drogurile nu erau nici necesare, si nici folositoare.

Dezintoxicare emotionala

Sam se saturase de schimbarile bruste ale energiei emotionale. Cafelele care il tineau in priza la serviciu toata ziua faceau sa-i fie greu ca seara sa se deconecteze. El isi facuse obiceiul de a destupa o sticla de vin imediat ce ajungea acasa si nu era deloc neobisnuit sa o termine pana cand mergea la culcare. Nu-i placea calea pe care vedea ca apucase si stia ca avea nevoie de mai mult echilibru in viata sa.

Arome hranitoare - alegeri constiente

Ca fiinte umane, s-ar putea sa nu fim tot atat de constienti de simtul mirosului ca de celelalte simturi ale noastre, dar acesta nu este mai putin important. Partea din creierul nostru care proceseaza mirosul este strans legata de emotii, de amintiri si de reactiile primare. Cele mai multe dintre animale se folosesc de simtul mirosului pentru a lua cele mai importante decizii, precum cele de a-si indentifica sursele de hrana si partenerii. Ca oameni, pragul nostru pentru detectarea stimulilor aromatici este mai inalt decat cel al vederii sau al sunetului, dar informatia olfactiva este inregistrata si prelucrata continuu. Adu-ti aminte de momentul cand ti-ai dat seama ca ti s-au ars fursecurile in cuptor. Cand ai recunoscut mirosul, era prea tarziu pentru a le mai salva, dar de fapt ai fost constient de miros cu mult inainte ca acesta sa devina constient. Mirosul este un simt puternic care ne influenteaza predominat intr-un mod subliminal.

Ingestia de lumina

Alimentele sanatoase pun la dispozitie un mod practic de a aduce lumina in corpul tau pentru a risipi intunericul toxicitatii. Toate alimentele nu sunt pana la urma decat raze de soare transformate, dar in alimentatia occidentala tipica predomina umbrele de alb si maro (carne, lactate, cereale, cartofi). Aportul unui spectru larg de lumina in corpul tau este purificator si vindecator.

Gusturi hranitoare - Sase coduri ale inteligentei digestive

Specia umana este singura de pe pamant care a transformat nutritia intr-o afacere complicata. Toate celelalte fiinte vii au capacitatea innascuta de a recunoaste sursele potrivite de hrana organica necesare supravieturii. Tigrii bengali nu merg la conferinte unde dezbat ultimele cercetari cu privire la echilibrul dintre acizii grasi omega-3 si omega-6 pentru reducerea afectiunilor cardiace. Termitele nu isi fac abonament la reviste care sa sustina valoarea nutritionala a unei anumite marci de lemn fata de alta. Doar oamenii au o relatie atat de dificila cu mancarea. Din perspectiva ayurvedica, o nutritie sanatoasa nu trebuie sa fie atat de complicata. Asemenea oricarei alte specii, organismul nostru stie ce are nevoie pentru a-si mentine o stare optima de sanatate.

Priveliste hranitoare

Imaginile violente incita la o fiziologie violenta. Imaginile pasnice genereaza o fiziologie pasnica. Psihologii de la Universitatea Harvard au monitorizat functia imunitara in timp ce studentii urmareau filme cu violenta si filme cu indurare. Observarea imaginilor agresive nu a avut niciun impact masurabil asupra functiei imunitare, in vreme ce urmarirea Maicii Teresa alaturi de copii a dus la stimularea semnificativa a sistemului imunitar.

Atingerea hranitoare

Mamiferele au nevoie de contacte corp la corp pentru a se dezvolta normal. Studii de acum zeci de ani afirma ca atingerea afectuoasa sustine dezvoltarea fizica si emotionala. Puii de maimuta care sunt luati in brate de catre mamelor lor cresc si mai puternici decat cei ale caror nevoi fundamentale de hrana sunt indeplinite, dar care sunt lipsiti de afectiune. La iepurii hraniti cu mancare bogata in colesterol se depun mai putine gresimi la nivelul vaselor de sange daca li se permite atingerile de afectiune, in comparatie cu cei in custi curate, dar izolate.