Octombrie 2015

Si despartirile dor cateodata...

alone.jpegSi despartirile dor cateodata...

by psiholog sub supervizare Mădălina Belcescu

Există anumite momente în viaţa de adult când ai impresia că nu ai mai vrea să fii în acel context şi te retragi spre zone mai sigure, în care ajungi să te simţi mai securizat. Momentele de criză te dezorientează şi te fac să cauţi medii în care poţi sta liniştit pentru a-ţi vindeca rănile.
Fiecare gestionează pierderile diferit – pierderea unei relaţii de cuplu te poate readuce în circumstanţele în care îţi doreşti să nu mai fii în nici o relaţie, la fel cum un eveniment dificil te poate arunca într-o relaţie pe care nu ţi-o doreşti pentru simplul motiv că în acele momente dificile nu ai ştiut să fii singur.  

TU ce iei cu tine cand te lansezi in viata?

bagaj.jpgModul în care ne lansăm în viață ne va rămâne întotdeauna întipărit în minte – de la prima chirie, prima mâncare arsă, prima curățenie generală fără de care nu se mai putea trăi, până la sentimentul interior de libertate combinat cu teama de a nu greși în alegerile pe care le facem.
Atunci când pleci de acasă și îți construiești propriul drum, nu pleci fără a te pregăti înainte, fără a-ți face bagajul. 

FREE ME: Increderea, radacina vietii

free_me_0.jpgFREE ME: Încrederea, rădăcina vieții

O viaţă avem!
Cine şi-ar dori o viaţă într-o cochilie ? Ţi-ai pus vreodată această întrebare?
Acest workshop este o reflectare asupra vieţii şi a modului în care încrederea în forţele proprii te-a ajutat până acum, să o trăiesti plenar. Vom discuta despre visele si nevoile tale , talentele , ordinea şi regulile din viaţa ta ,toţi fiind factorii care te ajută să-ţi împlineşti confortul .
Scopul workshopului este de a conştientiza că fiecare schimbare îşi are rolul ei şi de a-ţi deschide perspectiva.

FREE HARMONY: Gestionarea sănătoasă a emoțiilor și a stresului

free_harmony_3_poster.jpgȚi s-a întâmplat vreodată să nu te poți controla când erai nervos/nervoasă? Să fii trist(ă) și să nu ai cu cine vorbi? Să ai diferite frici: de eșec, de a vorbi în public, de ceilalți? Să fii stresat(ă) la locul de muncă și să te simți copleșit(ă)? Sau ești genul de persoană care nu exprimă ceea ce simte, chiar și atunci când în interior trăiești o adevărată furtună? Cu toții trăim zilnic emoții de toate felurile. Pe cele pozitive (bucurie, entuziam, dragoste, etc.) ni le dorim, însă cele negative uneori ne dau bătăi de cap. De fapt, nici nu există emoții rele, atât timp cât ne împrietenim cu ele și știm să restabilim starea de armonie interioară. De aceea, te invit la workshopul de „Gestionare sănătoasă a emoțiilor și stresului” să descoperim împreună cum să facem față mai bine emoțiilor și stresului, în vederea obținerii și menținerii stării de sănătate.

FREE COUPLE: Fericire in minim doi

free_couple.jpgPrin intermediul acestui workshop ne propunem să explorăm împreună canalele specifice în care voi doi sunteți conectați în această entitate nouă a cuplului pe care îl formați. Împreună vom analiza modurile benefice ale conexiunii relaționale, din punct de vedere emoțional, fizic și al sistemului familial din care faceți parte, cu scopul de a identifica ce e potrivit pentru creșterea voastră personală.

În același timp, vom analiza și modalitățile mai puțin eficiente în care cuplul vostru este conectat, fie că acestea sunt conștiente sau nu. Spre exemplu, dacă împărtășești cu partenerul tău de cuplu doar emoțiile negative pe care le-ai experimentat într-o zi, poate ar fi bine să îți reconsideri poziția și să te întrebi de ce ea/el s-a transformat în coșul de gunoi al emoțiilor tale, la fel de bine cum propriul partener se poate întreba cum de acceptă să fie numai receptorul lucrurilor negative din viața ta.

În concluzie, dacă vrei să te conectezi sau să te reconectezi cu partenerul tău într-un mod sănătos și benefic pentru dezvoltarea armonioasă a cuplului vostru, vă invit pe amândoi la un prim workshop în care să conectăm piesele de puzzle ale relației voastre.

FREE TEENS: Experimentează și pune-ți visele în aplicare!

free_teens_3_1.jpgSeria FREE TEENS se adresează tinerilor şi provocărilor lansării în viaţă. Sunt invitaţi să participe toţi cei care au întrebări sau caută răspunsuri la problemele apărute în această perioadă a vieţii. Al treilea workshop din cadrul seriei FREE TEENS va fi un workshop dedicat viselor și se numește FREE TEENS: Experimentează și pune-ți visele în aplicare! Vom vorbi despre puterea voinței și despre cum ne putem îndeplini visele, prin stabilirea unor obiective care să fie în concordanță cu interiorul și aspirațiile noastre; dacă știm ce vrem să obținem, cu siguranță avem tot potențialul de care avem nevoie pentru a ajunge acolo unde ne dorim.

De ce frica de respingere nu dispare niciodata

its_all_about_love.jpgDe ce frica de respingere nu dispare niciodată

by psiholog sub supervizare Mădălina Belcescu

Sunt momente deosebite – la începutul relațiilor – când una dintre persoane  nu își găsește curajul să îi spună celeilalte cât de mult ține la ea. Ambele și-ar dori să își atingă mâinile și să îți găsească locul potrivit în viața celuilalt, dar frica de respingere e atât de intensă, încât sunt ezitanți și șovăielnici în a-și mărturisi dragostea. Presupunerea de la care se pornește este aceea că frica de respingere este limitată și că se concentrează în special pe o anumită perioadă a relației: începutul. Și totuși, una din caracteristicile mai puțin recunoscute este aceea că, în fapt, frica de respingere nu dispare niciodată. Ea continuă, chiar și la cei mai echilibrați oameni, în fiecare zi, uneori cu grave consecințe. Încă nu s-a găsit o cale eficientă și lipsită de vinovăție prin care fiecare să admită că are nevoie de reasigurări din partea celuilalt. 

Povestea REGELUI care a uitat ca este REGE

povestea_regelui_2.gifPovestea REGELUI care a uitat că este REGE

by Psiholog Diana Ciubotaru

Şi acum hai să ne culcușim în fotoliu cu o cană fierbinte de ceai în mână și să ascultăm o poveste:

Era odată un om tare necăjit. Supărat, care credea că viața a fost nedreaptă cu el. Câteodată avea câte o sclipire de fericire, dar se pierdea repede în negura zilelor obisnuite. Când privea în jur vedea casa lui gri, în orașul gri, cu oameni gri și se întreba neputiincios de ce culoarea gri stăpânește oamenii? De ce nu este altă lumină și culoare în oameni?
Din când în când visa un vis. Același. Din care se trezea uneori transpirat alteori înghețat și cu sentimente amestecate. Acolo erau culori, dar visul era plin de scene pe care nu le înțelegea și nu aveau SENS. De aceea, dimineața rămânea doar cu acel sentiment nedefinit că acolo a fost CEVA. 

Despre Free Mind si rabdarea de a te corecta

foto_editata2.jpg

Cum te eliberezi din IADUL Minții?
Printr-o sentință. Cine o dă?

by Psiholog Diana Ciubotaru

 

A scrie ceva pentru celălalt e ca o deconspirare a procesului tău de creștere interioară - e un mesaj atât de intim, de organic trăit - să scrii o carte din tine. Este energia ta în fiecare cuvânt pe care creierul tău îl repetă în limbaj intern înainte de a decide să îl pui pe hârtie.
Odată am trăit experiența nașterii unei povești vechi, latente, de putere, din inima unui om care-și crease iadul ca mod zilnic de pedepsire. Puterea omului de a se chinui pe sine este nelimitată, la fel ca și puterea de a se face fericit sau a-și crea raiul. 

Fara titlu, fara zambet

ultimul.jpgDe 2 zile mi-e mintea amorțită și sufletul violat de vestea plecării din această lume a unui om drag, mie și multor altora. Toate conceptele teoretice și chiar adevărurile personale pălesc in fața abisului mental și emoțional născut din contactul cu experiența finală. Singurele certitudini sunt durerea, regretul, tristețea și revolta, ultima cu multipli destinatari avandu-l pe Dumnezeu în capul listei.

Zâmbetul a înghețat, mai răsare cate o grimasă pe fundal de lacrimi, izvorâtă dintr-o amintire a vreunei prostii făcute împreună. Sau când mă uit la prizele puse de tine… sunt crâncen de strâmbe… le voi lăsa așa ca un minialtar 220 al amintirii tale. Apreciez, măcar acum, bunăvoința cu care veneai în casa mea indiferent că era vorba să bem o bere sau să descărcăm un camion de mobilă.

Workshopuri gratuite pentru public oferite de echipa GAMMA CLINIC PSYCHOLOGY

poster_promo_free_wk_2015_0.jpgÎn noiembrie şi decembrie 2015 se vor desfăşura la Iași, 6 workshopuri GRATUITE pentru publicul larg, pe următoarele tematici:

  • O temă adresată tinerilor şi provocărilor lansării în viaţă. 
  • O temă adresată cuplurilor şi sunt invitaţi să participe toţi cei care au trăit, trăiesc sau vor să trăiască această experienţă.
  • O temă adresată dependenţei psihologice de orice natură, de o persoană (de exemplu de părinţi, de partener, prieteni) de o acţiune sau activitate (de muncă, de hobby-uri, ritualuri, jocuri de noroc) sau substanţe de orice fel. 
  • O temă care adresează conexiunea dintre corpul fizic şi psihicul persoanei, cu alte cuvinte psihosomatica. 
  • O temă care se adresează căutării sensului interior, moment care apare în viaţa oricui, indiferent de vârstă.  
  • A şasea temă se adresează tuturor celor care îşi doresc să experimenteze contactul cu psihologia, psihoterapia sau dezvoltarea personală şi nu ştiu de unde să înceapă. 

Cât mai curând în zilele următoare, vor apărea datele şi orele la care se organizează aceste evenimente. Intrarea este LIBERĂ, iar pentru participare este de ajuns să confirmi telefonic tema aleasă la secretariatul institutului - 0741 093 131.

Vă aşteptăm cu mintea deschisă şi inima uşoară.

Psiholog principal Diana Ciubotaru şi echipa de psihologi Gamma

Femeie si barbat

androgin_1.jpgCuplul e mai mult decât energia feminină și cea masculină combinată într-o rețetă potrivită. Gramajul potrivit al celor două e dat de o multitudine de factori, inclusiv de nivelul de feminin-masculin din fiecare dintre noi. Da, ziceam că e destul de simplu să mă definesc ca fiind femeie sau bărbat, dar de fapt fiecare dintre noi are într-o măsură mai mare sau mai mică propriile niveluri de feminin și masculin pe care decide să le manifeste în funcție de context.
Manifestarea femininului sau masculinului din fiecare din noi, deși de cele mai multe ori instinctuală, depinde deseori și de experiențele pe care le-am avut și care ne-au învățat cum să ne comportăm în diverse situații. Cu siguranță am învățat de la părinții noștri sau de la alte persoane semnificative cum anume se comportă o femeie sau un bărbat, ce se așteaptă de la fiecare, cât de puternic(ă) trebuie să fie în diverse situații sau din contră, cât de vulnerabil(ă). 

TU ce faci de ziua in care o sa cresti mare?

articol_luni.jpgNu cred că a scăpat cineva de magnifica întrebare, din copilărie, dar nu numai, ”Tu ce vrei să te faci când o să te faci mare?”. Bineînțeles că răspunsurile diferă de la moment la moment, în funcție de persoana care pune întrebarea și, automat, de cât de mult te poți proiecta în viitor, atunci când ai doar 5 ani. Dar chiar așa – TU ce vrei să te faci când o să fii mare?
Ca să poți răspunde la întrebarea aceasta, ar trebui mai întâi să îți dai seama care este punctul în care ești suficient de mare. Dar oare există așa ceva? Cum arată ziua în care te-ai făcut deja mare? Ce faci în ziua aia?

Radem, constientizam, dar nu parasim incinta

road_closed.jpgConștientizarea schemelor cognitive disfuncționale și a rănilor emoționale care le însoțesc reprezintă primul obiectiv al oricărui demers terapeutic. Deseori, după etapele mai puțin plăcute ale furiei și tristeții, apare zâmbetul îngăduitor față de rolurile inconștiente pe care le-am jucat sau față de programele care ne-au sabotat constant alegerile. Umorul poate fi ingredientul care face chifteaua emoțională mai ușor de digerat.Ceea ce mi se oglindește in cabinetul de terapie este faptul că, la fel de des, avem tendința de a rămâne în acest stadiu de conștientizare, care aduce cu el un nou nivel de confort interior. Găsesc, încă, dificil să acționez diferit atunci când energia rolurilor din trecut pare a pune stăpânire pe mintea mea, iar deciziile curg cu forța implacabilă a obișnuinței. Realizez că aceste roluri nu dispar niciodată, conștientizarea doar le scade temporar puterea. 

Monstri nu mai sunt sub pat, sunt in capul nostru

sub_pat_0.jpgCu ceva timp în urmă, în timpul unei ședințe terapeutice, mai exact pe la finalul ei, am simțit că am eșuat. Am simțit că tot ce construisem împreună cu cei doi clienți ai mei pe parcursul a mai multor ședințe, s-a risipit ca un castel din carți de joc, într-un moment de neatenție. M-am îndoit de mine și de ceea ce eu reprezentam în acea relație.
Mi-am dat voie să mă simt lamentabil chiar pe parcursul a mai multor zile. Ulterior, clienții aceia au revenit în terapie și mi-am dat seama că nu tehnica terapeutică (sau lipsa ei) mă adusese în acel punct, ci îndoiala. În același timp, am conștientizat că mă cam credeam Dumnezeu. Da, am în mine o fărâmă de divinitate, de energie cosmică, universală, dar asta nu mă face Atotputernic. Și mai ales un Dumnezeu care se îndoiește de Sine? Ce, mai?! Pornesc o nouă religie -  a îndoielii de propria persoană, pentru că nu de clienți mă îndoiam că își vor rezolva problema, ci de mine, că aș putea să îi ajut în vreun fel. 

Despre Free Mind - cum sa construiesti cu rabdare o minte libera

particule_de_iubire-300x201.jpgMintea adulților se construiește în timp, prin experiență și învățare. Uneori încorporează programe (sau scheme mentale) disfuncționale sau dăunătoare care conduc, deseori, la aceeași experiență dureroasă, neplăcută, uneori traumatizantă.
De multe ori, mintea are un nucleu solid, benefic, ce rămâne nefolosit datorită predominanței programului disfuncțional care pare că acaparează viața persoanei și devine un generator constant de ”adevăruri” care confirmă trecutul.
Din afară, programul se hrănește pe sine, privit din interior devine un stil de viață de care nu ești conștient.

Curajul de a cere ajutor...

01209.jpgAm început să scriu acest articol din admiraţie pentru toţi părinţii care au extraordinarul curaj de a cere ajutor pentru copiii lor și pentru ei, atunci când toate variantele pe care le-au încercat nu au avut efectele scontate. Pentru că variante, soluţii, strategii aplicate cu siguranţă au fost, şi încă multe. Părinţii care vin în cabinetul de psihoterapie îşi asumă responsabilitatea de a pune punct unor lucruri vechi şi de a face loc schimbării. Chiar dacă e greu, chiar dacă e inconfortabil, chiar dacă înfruntă ideea că ceea ce va urma este incert. Cu siguranţă, au multe întrebări, multe nelinişti – „Oare terapia îl va ajuta pe copilul meu?”, „Oare cât va dura până ce lucrurile vor sta aşa cum îmi doresc?”, „Oare şi noi părinţii ar trebui să schimbăm ceva?”, „Cum gândesc ceilalţi despre noi, dacă mergem la psiholog?”, „Cum ne vom schimba noi şi copiii după terapie?” sau „Oare nu pornim pe un drum de pe care nu ne mai putem întoarce?”

MENINGITA SPIRITUALA (Sindromul SUNT ZERO…dar mai zero decât tine)

vidul.jpgMă gândesc de ceva vreme că atunci când o să cresc mare o să mă fac MINTOLOG. Backgroundul medical cere imperios și o supraspecializare: după ce am cochetat cu domeniul gastroenterologiei mentale (adică cu gândurile născute din traumele și reactivitățile ce zac prin burțile noastre), recent găsesc mai fascinantă nișa “neurologică”, a gândurilor de origine mai „înaltă”.
 Dintre BTS-urile (boli cu transmitere... spirituală) din sfera neurologico-mentală, o prevalență ridicată o are meningita de etiologie ezoterică. Contagiozitatea crește proporțional cu numărul de maeștri mioritici  întâlniți, de cărți și workshopuri spirituale bifate.