Ianuarie 2016

Talibanii emotionali si normele ISU

ady1_0.jpgTalibanii emoționali și normele ISU
by Psihoterapeut în supervizare Adrian Stogrea

Există statistici care spun că a treia săptămână din ianuarie este cea mai deprimantă din an (sau cea mai provocatoare din punct de vedere emoțional, depinde cum vrem să vedem situația).  Scăderea temperaturii, a luminozității, datoriile acumulate la sfârșit de an, facturile ge(ne)roase ale furnizorilor de utilități, eșecul rezoluțiilor noului an, presiunea taskurilor personale și profesionale,  amintirea îndepărtată a vacanțelor se cumulează într-un soi de gap emoțional colectiv, ilustrat statistic printr-un maxim absenteism la muncă și chiar printr-o creștere a numărului de acțiuni de divorț depuse. 

Fii cel mai bun prieten al tau ... si imbratiseaza-ti sufletul!

poza_livia_2101.jpgFii cel mai bun prieten al tău ... și îmbrățișează-ți sufletul !
by psihoterapeut Livia Băețica

Tocmai a fost Ziua Internațională a Îmbrățișărilor, ceea ce mi-a amintit cât de importantă este îmbrățișarea pentru confortul nostru emoțional. Îmbrățișarea este ca un balsam pentru suflet, o binecuvântare și atunci când ești vesel și fericit, dar și atunci când ești trist și treci prin clipe grele.

De ce să aștepți să te îmbrățișeze ceilalți? Începe prin a da tu îmbrățișări, pentru că și aici se respectă legea universală a reciprocității: atunci când dai, primești. Nu ai cum să îmbrățișezi pe cineva fără ca acea persoană să te îmbrățișeze și ea.

Psihoterapeutul - autoportret

jescu_0.jpgPsihoterapeutul - autoportret
by psihoerapeut sub supervizare Mădălina Belcescu

Când mă întreabă oamenii cu ce mă ocup, mi se pare dificil să definesc ceea ce face un psihoterapeut. Nu pentru că nu aș avea un răspuns, ci pentru că fiecare experiență din cabinet poate deveni atât de personală și de diferită de cea anterioară încât ar fi dificil de încadrat într-un tipar. Dar, pentru a bucura mintea cea atât de dornică de clasificări, dacă ar trebui să pun psihoterapeutul într-o categorie aș spune că e un călăuzitor. Poate fi un ghid cu atestat profesionist, dar termenul de călăuză mi se pare mult mai potrivit deoarece o călăuză îți arată calea și în același timp te lasă să o experimentezi în voie. Psihoterapeutul e o călăuză ce nu se supără că ai vrut să te pierzi pe străduțele cele mai întunecate ale minții tale, ci e mereu acolo să îți arate calea spre lumină știind că e alegerea ta dacă o urmezi sau nu. 

Asa cum sunt acum nu am mai fost niciodata!

cojan_mihaela.jpgAşa cum sunt acum nu am mai fost niciodată!
by psihoterapeut sub supervizare Mihaela Cojan

“Cine şi mai ales cum suntem? “ Asta-i întrebarea pe care v-o propun spre discuţie la întalnirea de joi,  21.01.2016,  în cadrul Atelierului practic de autocunoaştere,  desfăşurat la Gamma Clinic Psychology din Iaşi,  începând cu ora 18.00.  Este o întrebare pe care ar trebui să ne-o punem cu toţii, din când în când. Aşa cum periodic mai mergem şi pe la medic pentru câte un control, la fel de bine ne-ar prinde şi o verificare periodică a ceea ce suntem sau credem că suntem. 

Termenul de garantie al rezolutiilor din noul an

Termenul de garanție al rezoluțiilor din noul an
by psihoterapeut sub supervizare Adrian Stogrea

Trei săptămâni...aceasta este durata medie a schimbărilor generate de deciziile entuziaste luate in noaptea dintre ani, cel puțin așa spune statistica. Deci, ar mai fi cam 6 zile până se poate găsi un loc de parcare în zona sălilor de fitness.

Cu toții ne propunem planuri personale mărețe pentru noul an: nu mai fac excese, mă las de fumat, mănânc sănătos, rup cu sala, nu mai pun botul la isteriile șefului, slăbesc măcar un sfert de quintal, programez vacanța aia mult amânată, petrec mai mult „timp de calitate” cu familia, sunt mai bun , mai  amabil, cresc doza de spiritualitate, mustesc de iubire necondiționată, îi accept pe toți așa cum sunt și poate chiar o sun mai des pe mama. Și nu doar ceva din listă, musai le fac pe toate!

  •  
  • 1 din 4