Februarie 2016

Comunicarea, bat-o vina!

cojan_mihaela_2.jpgComunicarea, bat-o vina!
by psihoterapeut sub supervizare Mihaela Cojan

În aproape toate studiile făcute despre secretele fericirii în cuplu, comunicarea apare invariabil ca fiind unul din aceste secrete. Dar ce omit acele articole şi studii să spună de multe ori este că nu orice comunicare duce la fericire in doi, dimpotrivă! Multe din conversaţii aduc a schimburi de replici într-o lupta de putere de tip învingător-învins. O simplă propoziţie poate să ne arunce înapoi în timp, în “istoria antică” a cuplului sau ne poate pune la pământ dintr-o lovitură. 

 

Noi nu ne certam, noi comunicam

livia_1.jpgNoi nu ne certăm, noi comunicăm
by psihoterapeut Livia Băețica

Crezi că iubirea este suficientă ca să te înțelegi cu partenerul și să ai o relație armonioasă? Poate ai observat că oricât de mult ai iubi pe cineva, tot apar diferențe în ceea ce privește opiniile, dorințele, obiceiurile zilnice. Iar diferențele poartă în ele sămânța conflictelor.

Tu ce faci când nu ești de acord cu partenerul de cuplu? Preferi să nu-ți exprimi părerea din dorința de a nu te certa și pentru a păstra liniștea? Te păcălești singur(ă) că de fapt aspectele respective nu contează? Sau poate îți exprimi părerea și dai frâu emoțiilor, cu riscul ca cearta să excaladeze atât de mult încât ajungi să îl respingi pe celălalt și să faci „greva tăcerii”? Ai obosit să te tot cerți fără nici un rezultat?

 

Mai bine bogat si sanatos, decat sarac si bolnav

ady_senin.jpgMai bine bogat și sănătos, decât sărac și bolnav 
by psihoterapeut sub supervizare Adrian Stogrea 

Pot părea amuzante asocierile din titlu, dar în spatele zâmbetului se ascunde o realitate cotidiană ceva mai delicată. Întrebarea capitală pe care o aude cel care intră prima dată într-un cabinet de terapie este „Care este nevoia ta în acest moment?”. Deseori, răspunsul lasă să transpară dorința de a primi un sfat sau o soluție…corectă la un impas personal și, aproape întotdeauna, într-o manieră care implică compromisul.  Invariabil, singurul sfat pe care îl ofer este acela de a se feri de cei care dau sfaturi. Mai ales în contextual actual, în care abundă piața spirituală de consilieri, călăuzitori, ghizi mioritici și profeți gata să-ți livreze oferta 3+1 gratis a pașilor necesari pentru îndeplinirea menirii tale pe acest pamânt. Ca să citez un terapeut, căruia îi port un enorm respect, majoritatea celor care nu-și asumă responsabilitatea propriei vieți devine foarte spirituală.

Atunci cand diferentele nu mai conteaza

livia_2_1.jpgAtunci când diferențele nu mai contează
by psihoterapeut Livia Băețică

Sunt destul de populare articolele despre diferențele dintre bărbați și femei, site-urile care dau sfaturi cum să înțelegi bărbații și mai ales misterul numit „femeie”.
Interesant este că în psihoterapia de cuplu aceste diferențe nu ocupă un loc de cinste, ci accentul cade pe alte aspecte mai practice, care ajută partenerii să comunice mai bine, să își schimbe patternul de interacține, să renunțe la lupta de putere, la ideea de a avea dreptate. Înveți să fii atent la ceea ce faci tu în relație și la felul în care comportamentul tău determină comportamentul partenerului. Îți vezi partea ta de contribuție la crearea situației problematice, precum și puterea pe care o ai în a o schimba. Renunți să mai lupți ca să demonstrezi că ai dreptate și alegi să fii fericit. Conștientizezi programele cu care vii din familia de origine, așteptările pe care le ai, rănile emoționale nevindecate pe care le aduci în relație. Înveți să comunici într-un mod mai sănătos cu partenerul, să îți comunici nevoile, să ceri și să oferi afecțiune, atenție, timp, sprijin emoțional.

Noroc de „saptamana oarba”!

cojan_mihaela.jpgNoroc de „săptămâna oarbă”!
by psihoterapeut sub supervizare Mihaela Cojan

Perioada de îndrăgostire este magică, pentru toate cuplurile. Sentimentul că zbori şi că eşti cel mai fericit din lume îţi umple sufletul. Viaţa chiar e roz şi totul în jur păleşte când apare el sau ea! Petreci clipe, ore, zile într-o stare de beatitudine şi abia aştepţi clipa reîntâlnirii... clipa când veţi fi din nou împreună cu trup şi suflet! Şi etapa asta durează ceva... Cât, depinde de la cuplu la cuplu dar, zic eu, mai ales de cuplu! Ce urmează însă după, e puţin mai complicat. 

Despre dezamagire si alte nimicuri

jescu.jpgDespre dezamăgire și alte nimicuri
by psihoterapeut în supervizare Mădălina Belcescu

Am experimentat cu toții cum e să fii dezamăgit. Știm exact cât de triști și neputincioși ne simțim atunci când experimentăm dezamăgirea; cum ne-am dori ca acel lucru, acea situație sau acea persoană să se schimbe, să fie așa cum ne-am așteptat noi, așa cum ne-am propus de la început. Ne înfurie și ne întristează în același timp și suntem prinși între cele două sentimente care ne limitează, astfel încât tot ce putem face e să dăm vina pe „cineva” – o altă persoană, un context limitativ sau divinitatea care ne pedepsește sau se amuză pe seama neputinței noastre. 

 

Povara fricii de a fi tu insuti

ady_senin.jpgPovara fricii de a fi tu însuți
by psihoterapeut sub supervizare Adrian Stogrea

Am citit recent că singurele frici cu care ne naștem sunt frica de moarte și cea de zgomote puternice. Sunt depozitate adânc în subconștientul colectiv, cu un scop cât se poate de util: acela de a ne ține în viață. Toate celelalte frici sunt învățate, sunt programe mentale instalate cu „generozitate” de cei cu care intrăm în contact din prima zi de viață (părinții fiind cap de listă) și din interacțiunea cu realitatea exterioară.

Despre normalitate

jescu.jpgDespre normalitate
by psihoterapeut în supervizare Mădălina Belcescu

De cele mai multe ori normalitatea e definită de încadrarea într-o medie sau într-un tipar, de asemănarea cu un profil pe baza unor caracteristici medii. Toată lumea vrea să fie considerată „normală”, de parcă am putea să fim cu toții așezați într-un singur punct mediu, unul mai normal decât celălalt.
În același timp, ne place să credem despre propria persoană că e specială, că suntem diferiți de restul, mai ales prin faptul că ne auto-situăm mai presus decât media aceea statistică (ce sună asemănător cu ideea de mediocritate) și care ne sperie la fel de mult.

Nu-ti poti controla emotiile? Atunci schimba-ti gandurile!

poza_livia_8_1.jpgNu-ți poți controla emoțiile? Atunci schimbă-ți gândurile!
by psihoterapeut Livia Băețică

Ți s-a întâmplat vreodată să te simți abătut, nemulțumit, furios sau plin de temeri și să nu știi de ce?
Dacă îți cercetezi cu atenție mintea îți vei da seama că ai un anumit tip de gânduri atunci când ai astfel de emoții neplăcute. Iar aceste gânduri sunt cu totul diferite de cele care îți trec în minte atunci când ești fericit, bucuros, împlinit.

BIBLIOZEN: Time Travel. Vis sau realitate?

diana_c.jpgIaşi, 13 februarie 2016, ora 12:00
Dragii mei călători în timp.Vă invit să petrecem împreună un TIMP în afara timpului, sâmbătă 13 februarie la Iași, la o sesiune cu intrare liberă, la Biblioteca Judeţeană Gh. Asachi Iaşi. Știu ca mulți dintre voi ați facut cel puțin odată în viață călătorii spontane în spațiul misterios al conștiinței. Mie mi-a trebuit timp să învăț să mă joc cu timpul, să-i învăț secretele și, mai ales să trec dincolo de el. Vă aștept! Ciubotaru Laura Diana

Marte, Venus si Facebook

jescu_0.jpgMarte, Venus și Facebook
by psihoterapeut în supervizare Mădălina Belcescu

Am citit recent un articol despre nevoia imperioasă a femeilor de 40 de ani de a avea un copil, sau doi sau trei…Că altfel nu sunt împlinite, chiar dacă au carieră, bani, confort, sigur o „vor lua pe arătură” la un moment dat, pentru simplul motiv că până la acea vârstă nu au „procreat”. Bine, nici dacă se „trezesc” la această vârstă și decid să aibă un copil nu e în regulă, pentru că…nu faci un copil doar ca să ai cu ce să umpli golul existențial. Deci, nici așa…nici așa.

 

 

Nemultumirea de sine ... nu miroase a bine

livia_2_1.jpgNemulțumirea de sine ... nu miroase a bine
by psihoterapeut Livia Băețica

Te-ai comparat vreodată cu ceilalți și ai considerat că nu ești destul de bun, frumos, deștept? Sau când ți-ai făcut un bilanț al vieții ai ajuns la concluzia că nu ai cine știe ce realizări? Ți s-a întâmplat să simți invidie, care este insatisfacție de sine mascată? 

De fapt, ceea ce ai văzut și ți-a plăcut, ai apreciat la ceilalți sunt părți ale propriului Sine. Poate că astăzi nu le manifești prea evident, dar ele există în stare potențială. Sunt calități ale tale pe care ți-ai dori să le dezvolți mai mult. Altfel nici nu le-ai observa la ceilalți. Nu vedem în exterior decât ceea ce avem deja în interior și putem recunoaște.

Nemultumirea de sine ... nu miroase a bine

livia_2_1.jpgNemulțumirea de sine ... nu miroase a bine
by psihoterapeut Livia Băețica

Te-ai comparat vreodată cu ceilalți și ai considerat că nu ești destul de bun, frumos, deștept? Sau când ți-ai făcut un bilanț al vieții ai ajuns la concluzia că nu ai cine știe ce realizări? Ți s-a întâmplat să simți invidie, care este insatisfacție de sine mascată? 

De fapt, ceea ce ai văzut și ți-a plăcut, ai apreciat la ceilalți sunt părți ale propriului Sine. Poate că astăzi nu le manifești prea evident, dar ele există în stare potențială. Sunt calități ale tale pe care ți-ai dori să le dezvolți mai mult. Altfel nici nu le-ai observa la ceilalți. Nu vedem în exterior decât ceea ce avem deja în interior și putem recunoaște.

Despre puterea gandului (1)

cojan_mihaela_1.jpgDespre puterea gândului (1)
by  Mihaela Cojan psihoterapeut sub supervizare 

Citim din ce in ce mai des diverse lucruri despre puterea gândului sau a minţii. Cele mai frecvente şi de impact afirmaţii mi se par a fi urmatoarele : „Gândul te poate îmbolnăvi sau te poate vindeca” şi „Gândurile ne creeaza realitatea.” Există o întreagă literatură, acum la îndemâna oricui, pe aceste teme. Dacă ideea de a-ţi creea singur realitatea si viitorul le poate părea unora cel puţin de domeniul SF, afirmaţia că ne putem îmbolnăvi doar prin modul în care gândim a fost testată şi validată în suficient de multe studii şi cazuri încât să ne pună serios pe gânduri.