Iunie 2016

Despre inadaptare – tendinta majoritatii

heart_of_stone_2.jpgDespre inadaptare – tendința majorității
by Mădălina Belcescu psihoterapeut în supervizare

Mi-am făcut curaj, în sfârșit, să abordez un subiect sensibil: familia. Pentru un psihoterapeut de familie și cuplu, ar trebui să fie un subiect „familiar”. Dar definițiile se schimbă de la o zi la alta, de la o petiție la alta și începi ca specialist, să te întrebi și să analizezi în ce sistem operezi, care este sistemul de valori și credințe care definesc pentru tine familia.

Da, familia este un subiect sensibil, deseori este așa când vine vorba de valori și credințe personale. Ne simțim atacați în sistemul central al credințelor noastre, atunci când cineva ne poate sugera că ar putea fi și altfel decât credem noi, că se poate devia de la normă. Intrăm în tensiune emoțională, deseori cu reacția de a „lupta” mai mult decât de a „fugi” pentru că nu ne dăm seama că normalul și anormalul nu se definesc în funcție de cât de mulți acced la o anumită credință (nu neapărat în sens religios). Avem impresia că normalitatea e definită de norma celor mulți, dar firescul, naturalul, universalul e definit de varietate, de diferențiere, de existența simultană a mai multor forme de viață, de conviețuire și de organizare a familiei.

De ce efortul de a "repara" relatia de cuplu nu functionează

54f5fe0a2e948_-_1-couple-relationship-issues-lgn.jpgDe ce efortul de a “repara” relația de cuplu nu funcționează
By psihoterapeut Raluca Ferchiu

Observând motivele pentru care oamenii caută ajutorul și ajung în cabinetul de psihoterapie, de foarte multe ori problemele din relația de cuplu reprezintă un punct de plecare. Relația de cuplu este, fie un mediu securizant de exprimare și satisfacere a nevoilor și dorințelor și de creștere și dezvoltare pentru cei doi parteneri, fie un câmp de luptă în care fiecare face efortui în felul lui pentru a câștiga războiul. De foarte multe ori, acest ”război” are la bază distanțarea emoțională dintre cei doi, aceștia nereușind să se conecteze și să se asculte în mod real.

Free Emotion: Furia

poster_6_facebook.jpgȚi s-a întâmplat vreodată să nu te poți controla când erai nervos/nervoasă? Să fii stresat(ă) la locul de muncă, să te simți copleșit(ă) și să izbucnești din orice, revărsându-ți amarul pe cei dragi? Ți s-a întâmplat să nu îți poți controla reacția când erai furios, iar asta să îți deterioreze relații cu ceilalți? Sau ești genul de persoană care nu exprimă ceea ce simte, chiar și atunci când în interior trăiești o adevărată furtună? 
Cu toții trăim zilnic emoții de toate felurile. Pe cele pozitive, plăcute (bucurie, entuziam, dragoste, etc.) ni le dorim, însă cele negative uneori ne dau bătăi de cap. 

Intimitatea în cuplu: bărbatul sincer și femeia liberă

copy_of_copy_of_copy_of_reconectarea_emotionala_3_3.jpgWorkshop-urile ”Intimitatea în cuplu: bărbatul sincer și femeia liberă” s-au născut din nevoia unui limbaj comun în abordarea relației de cuplu. Dacă workshop-urile anterioare, ”Free Woman” și ”Perspectiva bărbatului sincer” au apărut ca un monolog al femeilor și al bărbaților, vă propunem un demers incitant și curajos de a pune la comun dorințe, perspective și implicare, pentru aducerea relației de cuplu la nivelul profund de exprimare a iubirii (iubirea necondiționată). Astfel, workshop-urile ”Intimitatea în cuplu: bărbatul sincer și femeia liberă” sunt o invitație la un exercițiu de exprimare liberă și sinceră a năzuințelor poate prea adânc îngropate.

Cele 4 niveluri de exprimare ale iubirii

copy_of_copy_of_copy_of_copy_of_reconectarea_emotionala_31.jpgCele 4 niveluri de exprimare ale iubirii
by Raluca Ferchiu și Adrian Stogrea
Atât din practica din cabinetul de psihoterapie, cât și în urma unor workshop-uri precum ”Free Woman” sau ”Perspectiva bărbatului sincer”, reiese faptul că relația de cuplu rămâne punctul de plecare în căutarea ajutorului, pentru că, de cele mai multe ori, dificultățile din sistemul familial își au originea în tensiunile din această relație.

 

  •  
  • 1 din 2