August 2016

Cum sa-ti negociezi fericirea in cuplu. Atelier practic pentru cei ce vor sa se dezvolte frumos impreuna!

poster_final_2.jpgCum sa-ti negociezi fericirea in cuplu.
Atelier practic pentru cei ce vor sa se dezvolte frumos impreuna!

Oare ce se intamplă cu dragostea după căsătorie?
Dacă la început iubirea e doar un sentiment de fluturi în stomac, de zbor și de placere, după căsătorie ea se transformă....în ce anume, depinde doar de noi. Dacă aleg in mod conștient să fie o decizie pe care o iau zilnic, de a fi alături de partenerul pe care eu mi l-am ales, din dorința sinceră și profundă de a-i oferi ce este mai bun din mine, și dacă partenerul meu ia aceeasi decizie, avem toate șansele să sărbătorim nunta de aur, dacă nu si pe cea de platină.... Vă aștept să redefinim iubirea in doi, pe 21 septembrie la Gamma Clinic Psychology! Completează aici formularul de înscriere.
 

 

 

Cum sa-ti ajuti copilul devenit adolescent sa-si faca prieteni buni.

foto.jpgCum să-ţi ajuti copilul devenit adolescent să-şi facă prieteni buni.
by psihoterapeut sub supervizare Mihaela Cojan

Pentru că sunt psihoterapeut de cuplu şi familie, dar şi pentru că sunt mamă de viitoare adolescentă, sunt mereu în căutare de noi informaţii privind lumea de acum a adolescenţilor şi mai ales despre cele mai sănătoase modalităţi de ghidare a lor spre o tinereţe de vis. Ultimul articol citit zilele trecute pe această temă chiar mi-a plăcut şi m-am decis să-l traduc şi să vi-l împărtăşesc şi vouă. Sugestiile de mai jos sunt obişnuite în literatura americană şi nu numai, dar pentru noi unele pot părea surprinzătoare sau greu de aplicat.

Tu cum îți celebrezi feminitatea?

woman-mirror.jpgTu cum îți celebrezi feminitatea? 
by psihoterapeut Raluca Ferchiu

Pe măsură ce ne-m construit identitatea și personalitatea, am înglobat și percepția celor din jur în ceea ce privește modul în care ”ar trebui” să fim. De-a lungul timpului, trăsăturile feminine și cele masculine au ajuns cumva într-o competiție, femeile încercând să își ”forțeze” modul în care simt, gândesc și se comportă, pentru a fi independente complet, mai raționale, mai calculate sau să își exprime mai puțin emoțiile pe care le trăiesc pentru a nu fi vulnerabile. Dar de fapt ce stă în spatele feminității? 

Tai Chi-ul, calea armoniei interioare

livia_4_tc.jpgTai Chi-ul, calea armoniei interioare
By psihoterapeut Livia Băețica

Tai Chi-ul a fost declarat de către Organizaţia Mondială a Sănătăţii ca fiind cea mai sănătoasă formă de exerciţiu fizic, care poate fi practicată la orice vârstă.  Tot OMS defineşte sănătatea ca starea de bine bio-psiho-social şi spiritual, de unde deducem că Tai Chi-ul are efecte benefice şi în plan psihologic. Tai Chi-ul poate fi privit ca fiind o gimnastică energetică, cu efecte pozitive asupra sănătăţii, dar şi ca meditaţie în mişcare. Şi s-a demonstrat că meditaţia are efect de echilibrare psihică, linişteşte avalanşa de gânduri care ne populează în mod obişnuit mintea, ne ajută în gestionarea emoţiilor şi ne dă o stare interioară de bine. 

Maestru sau Campion?

black_yo-yo_master.jpgMaestru sau Campion?
by psihoterapeut în supervizare Mădălina Belcescu

Fiecare dintre noi are anumite abilități pe care și le cultivă mai mult decât pe altele deoarece prin practicarea lor obține mai multă satisfacție. Dacă de obicei ne referim la propria persoană prin definirea rolurilor pe care le îndeplinim încă de la cele mai mici vârste (Eu sunt… copil, elev, fiu/fiică, frate/soră, nepot/nepoată, partener de cuplu, SuperErou în devenire…), azi aș vrea să explorăm modul în care îndeplinim toate aceste roluri și la abilitățile specifice necesare pentru a deveni „experți” într-un anume rol (Eu pot să…). De fapt, expertiza într-un anumit rol se referă la caracteristicile pe care fiecare le atribuie acelei funcții pe baza modelelor învățate de la ceilalți, de unde și diferențele între ce înseamnă un partener „potrivit”, un părinte „bun”, un copil „cuminte”, un „profesionist desăvârșit” în funcție de criteriile din mintea fiecăruia

Nu inca…

crossroads.jpgNu încă…
by psihoterapeut în supervizare Mădălina Belcescu

 Nu cu mult timp în urmă m-am căsătorit. De atunci lumea mă tot întreabă dacă mă simt diferit. De parcă din acea zi am pătruns cumva într-o nouă dimensiune – a oamenilor căsătoriți, „la casa lor”, cum s-ar zice. Nu, nu mă simt diferit. Cel puțin nu încă.

Dintotdeauna am știut că fiecare persoană are ritmul său. Mint, n-am știut asta dintotdeauna, am învățat-o pe parcursul întâlnirilor din cabinetul de psihoterapie. Am aflat că deși norma socială ne spune că o dată cu o anumită vârstă vin alte etape ale vieții de familie, norma aceasta nu te influențează decât dacă te lași tu afectat de ea, dacă tu ca individ crezi că ar trebui să te încadrezi în ea – să fii căsătorit(ă) până la o anumită vârstă, să ai copii, să îți cumperi o casă, mașină, să ai un anumit tip de job, etc. Puțini dintre noi îndrăznesc să NU se încadreze în normă și habar n-am dacă asta e bine sau rău, nu asta contează. Dar dacă ești de o bună bucată de vreme într-o relație pe care nu ai oficializat-o, asta nu înseamnă că ești rebel. Tot în normă ești, tot de regula aceea depinzi – cea care îți spune că ar trebui să fii deja căsătorit(ă) la vârsta asta, doar că alegi cu bună știință să o încalci. E ca și cum știi că ar trebui să oprești la STOP dar nu o faci, pentru că nu era nimeni. (Acum gândiți-vă câți rebeli sunt pe șosele și eventual dacă sunteți unul dintre ei.) 

Despre Procrastinare

procrastination-hear494_0.jpgDespre Procrastinare

Procrastinarea – ce altă metodă mai frumoasă de a începe săptămâna?

Pentru cei care nu știu, procrastinarea este procesul prin care sarcinile importante (stresante și care necesită concentrare și perseverență în muncă) se amână în favoarea unora mai puțin importante (statul pe Facebook, uitatul la televizor, mâncatul fără să ne fie foame, etc. ). De fapt amânăm inevitabilul pentru că avem impresia ca nu suntem suficient de pregătiți, motivați, concentrați să facem lucrul acela anevoios (cum ar fi să scrii un articol, să înveți pentru un examen, să lucrezi la un proiect, etc. ) și când ne apucăm într-un final de acea sarcină devenim stresați de faptul că nu avem suficient timp să aprofundăm așa cum ne-am dori proiectul respectiv.

Vă las mai jos două linkuri pe care vă recomand ca în pauzele de procrastinare să le accesați cu interes. Pe mine m-au ajutat să le scurtez - pauzele. 

Blogul Artei si Sanatatii

arte.jpgBlogul Artei și Sănătății

Astăzi aș vrea să vorbim despre beneficiile artelor în starea de bine a tuturor, dar mai ales a celor aflați în stări critice de sănătate .

Nu te-ai aștepta ca expunerea unor desene pe coridoarele unor spitale , introducerea unor sculpturi în parcurile spitalelor, poezii în săli de așteptare, încurajarea dansului (chiar și pentru cei care stau în scaune cu rotile) confecționarea de păpuși, până și proiecte de recondiționare a unor clădiri, să întărească credința că artele sunt un factor important pentru starea  de bine a comunității. Totuși se întâmpă așa. Dovadă sunt proiectele de acest fel realizate la noi în țară :

Din seria Singur si neliniştit…

lotus.jpgDin seria Singur şi neliniştit…

Un studiu ce a urmărit să vadă cât este mit şi cât realitate în judecăţile populare despre persoanele singure, a ajuns la următoarele constatări mai importante (Cargan şi Melko, 1982). S-au dovedit a fi  false reprezentări (mituri):

a) Persoanele singure sunt mai legate de părinţi şi rude.

Nu s-au constatat diferenţe semnificative între singuri” şi căsătoriţi” în ce priveşte percepţiile şi raporturile afective faţă de părinţi şi rude.

b) Persoanele singure sunt mai egocentrice.

Dimpotrivă, comparativ cu cei căsătoriţi, valorizează mai mult prieteniile şi sunt mai implicaţi în treburile obşteşti.